Hlavní obsah

Hitler chystal „konečné řešení židovské otázky“ i pro Severní Ameriku

Adolf Hitler plánoval holocaust i na území Severní Ameriky.Video: Eva Krchová, Library and Archives Canada

 

Reklama

Kanadská národní knihovna oznámila, že obdržela unikátní nacistický dokument z roku 1944. Knihu, která dokazuje, že nacistický vůdce plánoval „konečné řešení židovské otázky“ i na území Severní Ameriky. Historický artefakt nese název Statistiky, tisk a organizace židů ve Spojených státech a v Kanadě.

Článek

Německy psaná kniha o 137 stránkách byla publikovaná v roce 1944. Autorem byl německý lingvista Heinz Kloss, sympatizující s nacistickým režimem. Heinz Kloss navštívil Spojené státy mezi lety 1936 a 1937, během kterých získával potřebné informace a navazoval důležité kontakty uvnitř americké nacistické komunity.

Dokument obsahuje i cedulku „Ex libris Adolf Hitler“, která poukazuje na jejího majitele.

Adolf Hitler byl náruživým čtenářem a sběratelem knih. Kanadská knihovna uvádí, že nacistický vůdce vlastnil mezi 6 000 a 16 000 svazky.

Informace obsažené v Klossově knize poskytují fakta a údaje židovského obyvatelstva žijícího během 2. světové války na území Spojených států amerických a v Kanadě.

Archiv Kanadské národní knihovny na svých stránkách uvedl, že tato historická statistická sbírka naznačuje, co by se mohlo v Severní Americe odehrát, kdyby spojenecká vojska nevyhrála 2. světovou válku. Kniha dokazuje, že nacisté nezamýšleli politiku holocaustu pouze na evropském kontinentě, ale plánovali systematicky vyvražďovat židy i mimo své území.

Kanadská knihovna dodala, že knižní artefakt nabízí jedinečný pohled do kanadské válečné historie a je drahocenným nástrojem k boji proti popírání holocaustu.

Knihu pravděpodobně přivezli američtí vojáci v roce 1945, poté co obsadili Hitlerovo sídlo v německých Alpách. Kanadský institut koupil knihu od židovského překupníka, který artefakt získal od přeživšího holocaustu.

Reklama

Související témata:

Doporučované