Hlavní obsah

Hlavní bitva amerických voleb se může odehrát až u soudu

Foto: Profimedia.cz

Tzv. drive-thru volby v americkém Texasu.

Reklama

Volební místnosti se ještě neuzavřely a v USA se „mobilizují“ právníci, již se připravují na „bitvu o hlasy“, tedy které se započítají a které potenciálně ne.

Článek

Analytici, novináři i samotní politici se připravují na americký scénář z roku 2000. O Bílý dům tehdy bojovali republikán George W. Bush a demokrat Al Gore. Kvůli technickým nesrovnalostem se přepočítávaly hlasy na Floridě a velmi těsný výsledek vyvolal zdlouhavé kontroverze a soudní pře.

Na to se připravují Spojené státy i při letošních prezidentských volbách. V nich proti sobě stojí Donald Trump a Joe Biden. Kvůli koronavirové pandemii však z velké části volby probíhají korespondenčně a neexistuje jednotný národní systém započítávání takových hlasů - některé státy posledním volebním dnem i končí přijímání korespondenčních hlasů, jiné státy ale ne a sčítání bude pokračovat i po uzavření volebních místností.

Americké volby sledujeme v online reportáži:

Ať už volby skončí jakkoliv, demokraté i republikáni budou chtít dokázat (ne)legitimitu voleb. A zdaleka se to netýká pouze korespondenčních hlasů.

V pondělí federální soud odmítl požadavek Republikánské strany, aby se nezapočítalo 127 tisíc hlasů v jednom z okresů texaského Houstonu. A to hlasy odevzdané v rámci tzv. drive-thru, volby nejčastěji z auta nebo jiného motorového vozidla. Tato volební metoda se stala právě kvůli zuřící pandemii oblíbenou.

Přestože soud nevyhověl požadavku, rozhodly některé houstonské okresy už v pondělí asi desítku těchto volebních míst uzavřít. „Nemůžeme s klidným svědomím nabádat voliče, aby takto volili, a riskovali tak nezapočtení jejich hlasu,“ tweetoval Chris Hollins z vedení Harris County.

Republikánská stížnost se zakládala na případných technických problémech. Koncem minulého týdne podali k soudu petici, která měla více než tisícovku hlasů delegitimizovat. Přestože volby v rámci drive-thru už začaly v polovině října. Právě to byl také hlavní argument soudce Andrewa Hanena - že petice byla podaná až ve chvíli, kdy byly touto metodou odevzdány tisíce hlasů.

V rámci obhajoby se uváděl příklad čtyřiačtyřicetileté voličky Joy Davis-Harasemayové. Ta trpí spondylartritidou, která jí znemožňuje dlouho stát. Proto využila možnosti volit z auta. „Snaha o zahození téměř 127 tisíc hlasů Texasanů je nehorázná a ilegální,“ cituje stanice CNN Sophii Lin Lakinovou, ředitelku American Civil Liberties Union, neziskové organizace, která u soudu zastupovala několik občanů státu Texas.

Více o „amerických hlasech“ si přečtěte zde:

Další soudní spor se ale vedl také v Nevadě. I tady soud odmítl republikánskou výtku k započítání tentokrát korespondenčních hlasů. Mimochodem, do tohoto okrsku spadá také Las Vegas, které je baštou demokratů. Tým Donalda Trumpa chtěl instalovat kamery, jež by pomáhaly kontrole přesnosti započítávání hlasů, a to kvůli elektronickému systému, který okres ke sčítání používá.

„Není žádný důkaz, proč by hlasy, které by měly být legálně započteny, nebyly platné,“ řekl soudce James Wilson v odůvodnění.

„Půjdeme k soudu“

Donald Trump několikrát explicitně řekl, že nepředpokládá, že vyhraje bez toho, aniž by šel k soudu. „Jakmile volby skončí, vstoupíme do toho s našimi právníky,“ řekl během víkendu Trump novinářům. Připustil tak, že jeho cesta za vítězstvím vede právě přes neuznání co nejvíce hlasů pro jeho oponenta Joea Bidena.

Na Twitteru zase Trump opakovaně psal, že jsou tyto volby „podvrhem“. Twitter se však rozhodl příspěvek Donalda Trumpa o falšování voleb v Pensylvánii skrýt, přidal varovný štítek a zakázal jeho sdílení. Také Facebook proti stejnému příspěvku zakročil. Přidal k němu štítek, který upozorňuje na nesprávnost prezidentova tvrzení. Sdílení však nezakázal. Stejné pochyby o legitimitě vhozených hlasů však vyslovil Trump i naživo v rámci svých posledních pondělních výstupů na mítinku v Pensylvánii. Mluvit mu totiž nikdo zakázat nemůže.

Reklama

Doporučované