Hlavní obsah

„Hledáme invalidní pastevce a uklízečky.“ Podívejte se na kouzla se státní dotací

3. díl investigativní série Ve stínu Malé Prahy: Podnikatel ovládl obec, kouzlí s dotacemi. „Hledáme invalidní uklízečky a pastevce.“Video: Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podnikatelé otec a syn Sikorovi před rokem a půl pod hlavičkou hnutí ANO ovládli Hrčavu. Teď sobě přidělují zakázky, povolují za obec vlastnímu privátnímu byznysu napojení na místní vodovod. A jak zjistili reportéři Seznam Zpráv, kteří v rozmezí několika měsíců na Hrčavě natáčeli, našli způsob, jak si sáhnout i na státní dotace. Konkrétně na peníze, jimiž stát dotuje zaměstnávání osob se zdravotním handicapem.

Článek

Investigativní série Ve stínu Malé Prahy mapuje v rozmezí několika měsíců situaci v malé obci ležící na hranici tří států – Česka, Slovenska a Polska. Historicky se této obci přezdívá Malá Praha. Dnes v sobě zrcadlí problémy dobře známé z Prahy velké včetně střetu zájmů či využívání dotací pro vlastní byznys.

Třetí díl, který najdete v úvodním videu, se od obecní politiky přesouvá do podnikatelského světa starosty Marka Sikory.

„Od té doby, co na Hrčavě působí mé firmy, se tady snížila nezaměstnanost. Umožnil jsem lidem vydělat si peníze,“ říká Sikora.

O jaké šlo peníze, zjistí reportéři vzápětí. Byznys starosty Sikory a jeho otce Rostislava (rovněž zastupitele Hrčavy) spočívá v zaměstnávání osob s handicapem. Tedy lidí, na které stát přispívá výraznou dotací, aby podpořil jejich začlenění do pracovního procesu.

Na odkazu níže najdete první díl minisérie:

Na vytvoření takového pracovního místa jde ze státního rozpočtu 250 až 350 tisíc korun, na mzdu daného zaměstnance pak až 12 800 korun měsíčně.

Na Hrčavě zaměstnávají firmy Hrčávka a Ignis Forst otce a syna Sikorových téměř výhradně handicapované. A to na různých pozicích – od obchodních zástupců přes uklízečky až po pastevce. Jejich firma Ignis Forst měla k loňskému roku 28 zaměstnanců, na 24 z nich dostávala tuto státní podporu.

Jak zaměstnávání u Sikorů v reálu vypadá, ve videu popisuje z vlastní zkušenosti jeden z místních občanů. Ve zkratce řečeno: Sikorovým prodával své zboží a ti mu za něj platili státní dotací určenou na jeho plat.

Na odkazu níže najdete druhý díl minisérie:

Již jsme zveřejnili

První díl série se věnoval způsobu ovládnutí obce, kde hrála roli pasivita místních a zároveň účelově nahlášené trvalé pobyty podnikatelů na Hrčavu, včetně pobytu v rozpadlém domě v lese.

Druhý díl se zabýval střetem zájmů, kdy starosta a jeho zastupitelstvo rozhodují ve věcech, které nahrávají starostovu byznysu, včetně napojení jeho mlékárny na vodovodní řad. To vyvolalo v obci, kde je vody obecně nedostatek, velký poprask, protože hrozilo, že domy na kopci zůstanou bez vody.

Čtvrtý díl, který přineseme v pátek, předloží další důkazy o tom, jak se dají využívat státní dotace na zaměstnávání a jak stát (ne)dokáže ohlídat, zda se s nimi nepodvádí.

Reklama

Doporučované