Hlavní obsah

Hlubuček: Strážník s nakaženou rodinou patří k vedení policie. Měl mi zavolat

Foto: Profimedia.cz

Náměstek primátora Petr Hlubuček.

Reklama

Pražská městská policie v neděli zveřejnila příběh jednoho ze zaměstnanců, který si stěžoval na práci hygieniků při nákaze jeho syna koronavirem. Středočeská krajská hygienická stanice odmítá, že by udělala chybu.

Článek

Strážník, který si stěžoval na špatný přístup hygieniků při nakažení jeho syna nemocí covid-19, patří podle pražského radního Petra Hlubučka k úzkému vedení pražské městské policie.

„Je to člen úzkého vedení městské policie. Člověk, se kterým dlouhodobě spolupracujeme na covidu,“ řekl novinářům náměstek primátora. „Určitě má číslo na mě nebo doktorku Jágrovou a ví, jak má takovou situaci řešit,“ dodal Hlubuček.

Pražská městská policie v neděli zveřejnila na svém webu svědectví zaměstnance ze Středočeského kraje, v němž popisuje problémy při hledání pomoci u lékařů a hygieniků pro syna, který se nakazil koronavirem v pražském klubu.

Po nátlaku Hlubučka a hygieny strážníci text z webu stáhli. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že ji situace mrzí. Hygienici ale podle ní udělali maximum. Stažení textu hygienici žádali proto, že rodina „nedodržela správný postup komunikace“, když případ místo oficiální stížnosti medializovala. „Tento postup se kolegům nezdál transparentní,“ dodala Rážová. Bez podání stížnosti oficiální cestou není podle hlavní hygieničky možné postup hygieniků v konkrétním případě trasování nakažených covidem-19 prověřit.

Syn strážníka se chtěl nechat otestovat poté, co se v médiích dozvěděl o šíření nákazy ve spojitosti s klubem Techtle Mechtle a začal mít příznaky. Žádanku ale dostal jen on. Lékař mu údajně řekl, že výsledky testu budou známy o dva dny později, ostatní členové domácnosti mohou být testováni až další dva dny poté.

Mladík se nechal testovat v soukromé laboratoři, výsledky získané po několika hodinách byly pozitivní. Strážník uvedl, že i zbytek rodiny si testy zajistil a platil sám. S výsledky kontaktovali hygienickou stanici.

„Paní z hygienické stanice s ledovým klidem odvětila, že už je přece pátek 15:30, že má po pracovní době, že to bude řešit až v pondělí 27. 7. a všechny naše kontakty (čili potenciálně ohrožené osoby) si máme obvolat sami,“ uvedl zaměstnanec pražské městské policie.

Podle Hlubučka mohl strážník kdykoliv nechat otestovat svoji rodinu na pražském Letišti Václava Havla. Testy tam stojí 1 750 korun a výsledky jsou dostupné po dvanácti hodinách. Středočeská hygiena pochybení odmítla.

Reklama

Doporučované