Hlavní obsah

Hokejové mistrovství v Bělorusku? Bez nás, oznámila Škoda Auto

Foto: ČTK

Škoda Auto sponzorovala hokejová mistrovství 28 let. Nyní odmítá pokračovat, pokud se bude hrát v Bělorusku. Snímek je ze světového šampionátu v Bratislavě v roce 2019..

Reklama

Automobilka Škoda Auto odmítla sponzorovat letošní mistrovství světa v ledním hokeji. Podle dosud platných smluv se má konat na přelomu května a června v Bělorusku a Lotyšsku.

Článek

A právě první jmenovaná země je pro zásadního sponzora akce problém. Důvodem jsou násilné zásahy proti demonstrantům po loňských prezidentských volbách a porušování lidských práv režimem Alexandra Lukašenka.

„Hrdým partnerem mistrovství světa jsme už 28 let. Zároveň ale důsledně dodržujeme a prosazujeme všechna lidská práva. Proto Škoda Auto odstoupí z pozice sponzora MS v ledním hokeji IIHF 2021, pokud bude Bělorusko potvrzeno jako jeho spolupořadatel,“ zní oficiální oznámení automobilky.

Sama Mezinárodní federace ledního hokeje IIHF je kvůli konání šampionátu pod tlakem řady zemí už několik týdnů. Vyzývají ji, aby Bělorusku kvůli potlačování lidských práv a občanských svobod pořadatelství odebrala.

Ve hře je i Dánsko a Slovensko

Prezident IIHF René Fasel po nedávné návštěvě Minsku uvedl, že federace má vážné obavy o schopnost Běloruska šampionát společně s Lotyšskem uspořádat. Také lotyšští představitelé už loni na podzim uvedli, že vzhledem k situaci v Bělorusku si spolupořadatelství s Minskem neumějí představit.

Šéf mezinárodní federace také přiznal, že IIHF dostala nabídku na převzetí turnaje od Dánska a sama vede jednání se Slovenskem.

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král České televizi řekl, že si nedovede představit, jak by bylo možné bez podpory Škody Auto uspořádání šampionátu ekonomicky zvládnout. „Takový je můj názor, ale neznám celková čísla,“ uvedl Král.

Mádl: Ve hře je i varianta, že MS letos opět nebude

„Je to důležitá zpráva, která může vést k variantě, že se i letošní mistrovství světa zruší. Loni ve Švýcarsku kvůli covidu-19, letos v Bělorusku kvůli politické situaci. Bez diváků a bez hlavního sponzora ztrácí šampionát ekonomicky smysl,“ míní šéfreportér Seznam Zpráv a sportovní novinář Luděk Mádl.

Podle něj se akce v Rusku nemůže konat kvůli dopingovým sankcím, Lotyšsko zase odmítá být spolupořadatelem turnaje s Běloruskem. „Zájem dalších zemí pořadatelství převzít je nízký, protože příjem z prodeje vstupenek bude kvůli pandemii patrně nulový,“ vysvětluje Luděk Mádl.

Pochvala od ministra

Za prohlášení automobilce poděkoval ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na Twitteru napsal, že je rád, že se „rozhodla nepodporovat mlácení holek a porušování lidských práv v Bělorusku. Nejlepší reklama je mít pověst slušných lidí,“ napsal Tomáš Petříček.

Konečné rozhodnutí o tom, kde se nakonec hokejové mistrovství uskuteční, by mělo padnout do konce ledna. Na vyjednávání tedy představitelům IIHF zbývají dva týdny.

„Rada IIHF je jediný orgán, který může přijmout ve vztahu k pořadatelství šampionátu nějaké řešení. Předpokládáme, že až se s tím Rada IIHF seznámí, tak se obrátí na jednotlivé účastnické země s návrhem nějakého postupu, ke kterému se budeme vyjadřovat,“ vysvětlil další kroky Zdeněk Zikmund, mluvčí Českého svazu ledního hokeje.

Reklama

Související témata:

Doporučované