Hlavní obsah

Holešov je historickým městem roku ve Zlínském kraji

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Titul Historické město roku 2020 získal ve Zlínském kraji Holešov na Kroměřížsku. Rozhodla o tom komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, sdružení historických sídel a památkářů.

Článek

Naposledy Holešov získal regionální prvenství za rok 2017. Vítězné město postupuje do celostátního kola soutěže, jehož výsledky budou vyhlášeny v dubnu. V předchozích dvou letech uspělo v regionu Uherské Hradiště, tentokrát skončilo druhé, třetí byla Kroměříž. Více měst se loni do soutěže za Zlínský kraj nepřihlásilo. „Na území měst Holešov a Uherské Hradiště se nachází městské památkové zóny, v případě města Kroměříž se jedná o městskou památkovou rezervaci,“ uvedla Petra Zelinková z kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ).

Za vítězství v krajském kole Holešov dostane na regeneraci památek od Ministerstva kultury 100 tisíc korun a pamětní list. „Hodnotící komise ocenila zejména komplexní a citlivý přístup k obnově prostranství náměstí sv. Anny, do něhož bylo s pokorou začleněno torzo bývalých masných krámů s barokním průčelím z první čtvrtiny 18. století. Nové řešení prostoru vyjadřuje potřeby současnosti i úctu k historii místa a podtrhuje tak historické a kulturní hodnoty města Holešov,“ uvedla ředitelka kroměřížského odborného pracoviště NPÚ Nelly Komendová.

Prvním celostátním vítězem klání byly Svitavy za rok 1994. Dosud poslední ukončený ročník vyhrál Štramberk na Novojičínsku. Do Zlínského kraje titul zatím putoval dvakrát. Za rok 1997 zvítězila Kroměříž, za rok 2011 slavilo úspěch Uherské Hradiště.

Kritéria hodnocení se podle organizátorů soutěže zaměřují nejen na péči o kulturní památky v jednotlivých městských památkových zónách a rezervacích, ale i na péči o ostatní objekty na území památkově chráněných oblastí. Komise posuzuje také přístup města k veřejnému prostoru, památkovou péči a prezentaci památek nebo stav životního prostředí. Nedílnou součástí hodnocení v krajském kole je podle mluvčí i finanční podíl města na obnově památkových objektů.

Reklama

Doporučované