Hlavní obsah

Hollywood točí film o Sýrii. Bez Syřanů a s „reportérkou OSN“

Foto: Profimedia.cz

Hlavní roli novinářky OSN ztvární Olivia Munnová.

Reklama

Připravovaný film Aleppo sklízí kritiku ještě dříve, než se dostal do kin. Místo Syřanů má být hlavní postavou neexistující novinářka OSN, upozorňují znalci regionu s tím, že syrský uprchlík bude dělat jen křoví známé hvězdě.

Článek

Zápletka připravovaného dramatu brazilského režiséra Davida Schurmanna je jednoduchá. Mladý syrský uprchlík, který se snaží utéci před válečnými hrůzami ze severosyrského Aleppa, se na útěku setkává s novinářkou OSN. Tu si zahraje Olivia Munnová, bývalá televizní moderátorka a hvězda seriálu Newsroom.

Známá herečka se ale krátce po zveřejnění své role dostala pod palbu kritiky. Lidé především upozorňovali na fakt, že ve filmu budou zjevně chybět herci z Blízkého východu. Mnohým také vadí, že se děj filmu soustředí na osud západní novinářky, zatímco postavě syrského uprchlíka věnuje jen vedlejší úlohu.

Foto: Profimedia.cz

Olivia Munnová

„Ježíši Kriste. Za prvé, nic takového jako novinářka OSN neexistuje. Za druhé OSN v posledních strašných měsících v Aleppu nebyla a jediní novináři byli Syřané,“ napsala na Twitteru Sophie McNeillová z organizace Human Rights Watch. Podivila se také, jak se nějaký film o Aleppu může soustředit na někoho jiného než na samotné statečné Syřany: „Kdo píše takovou slátaninu?“ podivila se.

Kritika se ozývá i od samotných novinářů v regionu: „Ahoj Hollywoode. Jsem Syřanka, novinářka a ráda bych se stala filmovou hvězdou, stejně jako další Syřané. Novináři OSN nejsou ničím, najměte nás!“ napsala Nada Homsi, syrská reportérka a producentka žijící v Bejrútu.

Mnozí uživatelé sociálních sítí kritizovali i výběr známé herečky Munnové do hlavní role: „Syrské uprchlické drama je vlastně o bílé ženě, takže další film o bílé zachránkyni,“ citoval server Arab News z jednoho tweetu.

Olivia Munnová o svém obsazení napsala, že je nadšená, že může být součástí tohoto filmu. Příběh Aleppa je podle ní „jeden z nejpodmanivějších a nejdojemnějších scénářů, které kdy četla“. Kromě výše zmíněného Newsroomu se v minulosti proslavila i v seriálech X-Men a Predator.

Režisér Schurmann na některé kritiky reagoval a vyzval je, aby si počkali na uvedení snímku do kin a pak ho teprve hodnotili. „To, co většina lidí nečetla, nebo ignorovala, je fakt, že příběh je také o mladém syrském chlapci a jeho cestě. Ujišťuji vás, že nemaluje nic narůžovo,“ citoval tvůrce server Middle East Eye.

O syrské válce, která trvá už více než devět let, vznikla už celá řada filmů a dokumentů. Asi největší ohlas sklidil dokument Jeskyně, který se dostal až do nominace na Oscary za nejlepší dokument. Snímek je sondou do fungování nemocnice ve válkou zasažené Východní Ghútě.

Reklama

Doporučované