Hlavní obsah

Homosexuální orientaci žadatele o azyl nemohou určovat psychotesty, rozhodl Evropský soudní dvůr

Rozhodnutí Evropského soudního dvora jsou závazná pro všech 28 členských zemíVideo: Reuters

 

Reklama

Nejvyšší soud Evropské unie odmítl posuzování sexuální orientace žadatelů o azyl na základě psychologických testů. Ty mají za úkol prověřit, jestli je uvedená orientace migrantů pravdivá, a posoudit tak jejich nárok na azyl.

Článek

Evropský soudní dvůr změnil podmínky EU pro udělování azylu perzekuovaným homosexuálům. Členské státy Evropské unie nadále nebudou moci posuzovat orientaci žadatelů o azyl výhradně na základě psychotestů. Ty mají za úkol prověřit, zda uprchlíci žádající o azyl mluví o své orientaci pravdu.

Judikatura nejvyššího soudu Evropské unie je závazná pro všech 28 členských států. Řídit se jí státy musí okamžitě.

Předmětem rozhodnutí soudu byl konkrétní spor uprchlíka z Nigérie, který o azyl požádal v Maďarsku v dubnu 2015. Tehdy uvedl, že kvůli své homosexuální orientaci má ve své domovské zemi strach z pronásledování. Psycholog však na základě provedených testů mužovu orientaci nepotvrdil a Nigerijec v zemi azyl nedostal. Maďarsko nyní musí projednat mužovu žádost o azyl znovu, a to bez testů.

Podle analýzy deníku The Mirror žije v zemích, kde je homosexualita stále trestným činem, až 40 % všech gayů a leseb. To je přibližně 165 milionů lidí. Pohlavní styk s osobou stejného pohlaví je dosud zakázán v 72 zemích světa, často pod hrozbami přísných trestů včetně trestu smrti. V Evropské unii hledají azyl stovky pronásledovaných homosexuálů z Afriky, Blízkého východu i ruského Čečenska.

Reklama

Doporučované