Hlavní obsah

Světový unikát. Jinde jsou fronty, tady vakcíny zřejmě vyhodí

Správkyně čínské zvláštní správní oblasti Hongkong Carrie Lamová se nechala očkovat v březnu.

Reklama

Datum spotřeby vakcín se kvapem blíží a na očkování se nepřihlásil dostatečný počet lidí. Hongkong možná bude muset brzy vyhodit miliony dávek.

Článek

Hongkong je jedním z mála míst na světě, které si dokázalo zajistit více než dostatečný počet dávek na očkování celé 7,5milionové populace. Nedůvěra vůči represivní vládě v kombinaci s dezinformacemi na internetu a nedostatkem naléhavosti ve městě, které se většímu šíření koronaviru vyhnulo, ale vedla k tomu, že lidé s očkováním váhají. Informovala o tom agentura AFP.

V úterý člen vládní pracovní skupiny pro vakcíny varoval, že obyvatelé Hongkongu „mají pouze tři měsíce“, než první várce vakcín společnosti Pfizer-BioNTech ve městě projde datum spotřeby.

„Všechny vakcíny mají datum spotřeby. Po uplynutí doby použitelnosti je nelze použít. Komunitní očkovací centra pro BioNTech podle současných plánů po září přestanou fungovat,“ řekl Thomas Tsang, bývalý kontrolor Centra pro ochranu zdraví, rozhlasové stanici RTHK.

„Celý svět se přetahuje o vakcíny a není prostě správné, abychom si mohli koupit vakcínu ze dne na den a prostě ji měli. To, co máme, je pravděpodobně vše, co do konce roku budeme mít,“ dodal.

Vedle nedůvěry se však rodiny v Hongkongu potýkají i s dalšími dilematy. V Hongkongu jsou k dostání vakcíny obou zastoupení v podobě Sinovacu a Pfizeru. Místní si však nevolí očkovací látku podle toho, které více důvěřují. Musí myslet i na svou kariéru či potenciální problémy při cestování za rodinami v zámoří.

Pro zahraniční média k tématu promluvila Hongkonžanka Marie Cheungová. Před pandemií pravidelně cestovala za prací do pevninské Číny, a proto se rozhodla pro očkování Sinovacem. Její britský manžel však zvolil Pfizer, aby si zvýšil šance na bezproblémové návštěvy rodiny ve Velké Británii.

„Pro lidi, kteří potřebují pracovat nebo se vracet na pevninu, je čínská vakcína jedinou možností,“ řekla Cheungová. „A lidé ze západních zemí si zase vybírají pouze vakcínu uznávanou jejich domovskou zemí.“

Hongkong nakoupil po 7,5 milionu dávek vakcín americké společnosti Pfizer-BioNTech a čínské společnosti Sinovac. Druhou jmenovanou vakcínu ještě neschválila Světová zdravotnická organizace (WHO), ale městské zdravotnické úřady ji urychleně povolily k výjimečnému použití.

Předběžně město objednalo také 7,5 milionu dávek vakcín společnosti AstraZeneca. Začátkem roku od tohoto obchodu ale odstoupilo s tím, že úřady tyto peníze raději použijí až v příštím roce na vakcíny druhé generace.

Doposud dostalo jednu dávku obou vakcín pouze 19 % populace, 14 % pak dostalo dávky dvě. Navíc váhají i samotní zdravotníci. Začátkem tohoto měsíce městská nemocniční správa odhalila, že možnosti nechat se očkovat využila pouze třetina jejích zaměstnanců.

Hongkongská vláda se tak zřejmě pokusí očkování nabídnout i lidem, kteří nejsou obyvateli Hongkongu trvale. 13 tisíc uprchlíků, kteří se v Hongkongu nacházejí, si na vakcínu bude muset počkat nejdříve do července. Obyvatelé pevninské Číny se budou v Hongkongu moci nechat očkovat od 28. května, pokud jsou držiteli povolení pro cesty do a z Hongkongu a Macaa.

V současné době tak v Hongkongu leží miliony nepoužitých vakcín společnosti Pfizer-BioNTech. Ty musí být skladovány při velmi nízkých teplotách a mají šestiměsíční dobu použitelnosti. Do Hongkongu bylo dosud dodáno celkem 3 263 000 dávek vakcíny Pfizer-BioNTech, ale podáno bylo pouze 1 231 600 dávek.

Hongkonžané s vakcínami podle webu The Guardian váhají v době, kdy se mnoho okolních zemí snaží zajistit více vakcín. V řadě asijských zemí (jako např. v Japonsku) se totiž teď koronavirus šíří poměrně agresivně. V posledních týdnech někteří hongkongští politici navrhli, že pokud se průběh vakcinace občanů nezlepší, město by mohlo nepoužité vakcíny poslat do zahraničí.

V březnu bylo podávání vakcíny Pfizer v Hongkongu asi na deset dní pozastaveno po nálezu poškozených obalů injekčních ampulí, které byly podány více než 150 tisícům lidí. Zdravotničtí úředníci uvedli, že žádné bezpečnostní riziko nehrozí, mělo jít jen o preventivní opatření.

Hongkongu se dařilo pandemii potlačovat do doby, než došlo na očkovací kampaň. Úsilí vlády z velké části podkopává hluboká nedůvěra ve vedení Hongkongu a silná nepopularita správkyně Carrie Lamové, která se všemocně snaží přesvědčit veřejnost o výhodách očkování.

Zkušenosti z Hongkongu ilustrují litanii výzev, kterými jsou místní v této části země zkoušeni. Pověst Carrie Lamové, která před dvěma lety stála proti masovým protestům proti jejímu plánu na zavedení extradičního zákona, utrpěla nenávratné škody. Změny ve volebním systému ve prospěch pro-pekingských vůdců namísto demokracie se odráží i v pandemických opatřeních – mnohdy nerovnoměrné uplatňování předpisů, přepadové kontroly i rychlé změny v opatřeních narušují už tak křehkou důvěryhodnost vlády.

V důsledku toho je téměř každé pandemické opatření oznámené Lamovou a její vládou přijímáno s velkou nedůvěrou, zejména co se týče čínské vakcíny CoronaVac, která byla rychle schválena hongkongským panelem odborníků navzdory nedostatku údajů z testování.

Reklama

Doporučované