Hlavní obsah

Honička, zatčení i vězení. Po 40 letech se našla ztracená Havlova reportáž

Policie mívá sklon držet se stereotypů z detektivek, píše Havel o svém zatčení.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Těsně před čtyřicátým výročím zveřejnění Charty 77 byla nalezena ztracená reportáž Václava Havla. Popisuje události, které vznik prohlášení provázely.

Článek

Václav Havel v reportáži objevené těsně před Vánoci popisuje známou honičku s StB při rozvozu Charty, svoje zatčení, výslechy a první dny v cele. Originál dokumentu psaný na stroji s ručně psanými opravami se ukrýval v pozůstalosti Havlova blízkého přítele Zdeňka Urbánka.

„My jsme po tomto textu dlouho pátrali, protože Václav Havel sám se o něm zmiňuje v Dálkovém výslechu (rozhovor s Karlem Hvížďalou), kdy píše, že o tom vzniku Charty a o tom, co následovalo, napsal asi 100stránkovou reportáž, někam ji založil a už neví, kde je,“ uvedl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Z textu se zatím našla pouze polovina, Žantovský ale doufá, že v dosud neprozkoumaných částech Urbánkovy pozůstalosti bude i druhá část. Nejde navíc o první Havlův text, který se u Urbánka našel – už loni jeho vnuk David Dušek nalezl Havlův deník psaný v diáři Mototechny.

Reportáž patří k tomu nejlepšímu, co kdy Havel napsal, tvrdí jeho blízký přítel Michael Žantovský:

Video: Lucie Stuchlíková

Nové historické informace o vzniku Charty nyní nalezená reportáž nepřináší. Živě ale popisuje především Havlovy pocity při celé akci nebo detaily z chování policistů.

„Ten dokument je úžasně napsaný. Má velkou literární hodnotu, myslím, že patří k tomu nejlepšímu, co Havel v životě napsal. Je nesmírně vtipný,“ dodává Žantovský. Jde podle něj o unikátní náhled do mysli člověka, který se děsí toho, že skončí ve vězení, a zároveň už „to chce mít za sebou".

Knihovna Václava Havla celý nalezený text uveřejní v pátek, právě k čtyřicátému výročí Charty 77. V případě, že se najde i druhá polovina, hodlá reportáž vydat knižně.

Reklama

Doporučované