Hlavní obsah

Horáček: Udělal jsem v kampani první chybu. Mrzí mě

Michal Horáček nelituje, že zájem o Hrad ohlásil brzy. „Ohlášení kandidatury pro mě bylo osvobozující," říká. Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Zatímco ostatní vyčkávají, textař Michal Horáček oznámil velmi brzy prezidentskou kandidaturu. A přiznává, že nástrahám kampaně se teprve učí.

Článek

Textař Michal Horáček, který loni v listopadu oznámil jako první záměr kandidovat na prezidenta, přiznal, že už v kampani udělal chybu. Lituje, že se nechal vyprovokovat a dostal se do konfliktu s bývalým předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

„Spáchal jsem nepříjemnou věc, která mě mrzí víc než kohokoliv jiného. Řekl jsem něco úplně neuváženého, hloupého, o Karlovi Schwarzenbergovi. Omluvil jsem se mu. Snažím se z toho poučit, abych se už nedopustil takového zatmění mysli," řekl Horáček v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nejsem jako kníže

Co přesně se vlastně stalo? Horáček v rozhovoru pro Deník kritizoval Schwarzenberga a jeho tým kvůli tomu, že si před čtyřmi roky v prezidentských volbách špatně počínali ve finále proti Miloši Zemanovi. A vůči Schwarzenbergovi se ostře vymezil.

„Jsem jiný naprosto ve všem. Naprosto. Umím jazyky, mám vzdělání a mám za sebou nějaké v Česku dobře známé dílo. Nic z toho Karel Schwarzenberg za sebou nemá," řekl Michal Horáček.

K takovému výpadu ho mohl vyprovokovat fakt, že Schwarzenberg už předtím prohlásil, že Horáčka nepovažuje za ideálního prezidentského kandidáta.

Příliš rychlý start

Tento příklad ukazuje, že Horáček se jako jediný už ocitl ve volební kampani, musí bojovat, ale přitom ještě nemá žádné soupeře, vůči nimž by se vymezoval. Ostatní zájemci o Pražský hrad zatím vyčkávají. Nechtějí svou kandidaturu oznámit dříve než 10. března, kdy Miloš Zeman hodlá sdělit, zda vůbec půjde do obhajoby.

Michal Horáček v Anděl Páně 2 - pusťte si video, proč jeho role zkomplikuje uvedení pohádky v České televizi:

Režisér Jiří Strach o roli Michala Horáčka ve filmu Anděl Páně 2.

Neměl tedy Michal Horáček také ještě pár měsíců počkat?

„Pro mě to oznámení kandidatury bylo osvobozující. Protože do té doby to bylo takové ‚uvažuji', taková kampaň nekampaň. Teď je to poctivější a přímočařejší," odpověděl. „Samozřejmě se učím. Člověk, který vstupuje do veřejného prostoru, musí vědět, kam vstupuje. Že to s sebou nese to, že lidé mají různé názory. A nemusí být ty názory vždycky k vám vstřícné."

Nejsem ani jako Fischer

Například často je srovnáván s Janem Fischerem - stejně jako on je nestranickým kandidátem, který odmítá jakoukoliv stranickou podporu. A stejně jako on ohlásil kandidaturu velmi brzy, ovšem dlouho favorizovanému Fischerovi před čtyřmi lety došel v cíli dech a nedostal se ani do finálového kola.

„Slýchám to srovnání často, ale nesouhlasím. Myslím si, že pan Fischer sice tedy ohlásil svoji kandidaturu, ale co konkrétně dělal? Jestli jezdil do těch regionů den za dnem, jestli se stýkal s těmi lidmi, jestli je vnímal, jestli jim dal najevo, že mu záleží na tom, co si myslí a čeho se obávají, nebo v co doufají? Já se snažím ten čas do voleb nepromarnit," řekl Michal Horáček.

Reklama

Doporučované