Hlavní obsah

Zemanovo zdraví. To je klíč k voličům, vědí už na Hradě

Kancléř Mynář o Zemanově kondici: „Rád bych vyvrátil ty nesmysly, že nevidí a nerozpoznává nejbližší spolupracovníky. Já můžu říct, že on vidí líp jak já."

 

Reklama

Kancléř se zlobí na mluvčího Hradu, Ovčáček prý nemá co zakazovat doktorům, aby informovali o stavu prezidenta.

Článek

Miloš Zeman už brzy završí čtvrtý rok ve funkci - a jeho nejbližší spolupracovníci si stále nevědí rady s tím, jak vlastně informovat o jeho zdravotním stavu.

Na jedné straně je zájem veřejnosti o zprávy, jak na tom dvaasedmdesátiletý politik je, na straně druhé snaha ponechat prezidentovi v takto citlivé a intimní otázce soukromí. Byť to byl sám Miloš Zeman, který v rozhovorech ještě loni zdůrazňoval, že má „plíce nekuřáka a prostatu panice".

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček se teď nově rozhodl, že o prezidentově zdravotním stavu bude informovat jen on sám. Lékařům z konzilia, které se o hlavu státu stará, důrazně doporučil, aby o tématu nemluvili.

Jeho nadřízený, kancléř Vratislav Mynář, si však přeje naopak větší otevřenost. Říká, že nechce, aby to vypadalo, že se na Hradě něco tají, což by jen přispívalo k dalším spekulacím o Zemanově skutečném zdravotním stavu.

Ovčáček nemá co zakazovat

„Jiří Ovčáček jistě nic lékařům nezakazuje, protože nemá co zakazovat a nespadá to vůbec do jeho kompetencí. Takže tady zřejmě dochází k mýlce," řekl Mynář.

Neshoda nad tímto tématem v prezidentské kanceláři signalizuje, že si na Hradě uvědomili, co může být Zemanovým největším handicapem: problémy se zdravím. Případné choroby mohou sehrát značnou roli v předvolební kampani, pokud se rozhodne post hlavy státu obhajovat.

Miloš Zeman vždy rád dával na odiv svůj nezdravý životní styl, tedy odpor k jakémukoliv sportu nebo zálibu v alkoholu, kouření a zabijačkových specialitách. Dnes ho trápí cukrovka, špatný sluch a hlavně neuropatie - nemoc nervových zakončení projevující se bolestí v chodidlech a způsobující poruchu pohybu.

Pohled na nemocného muže

To vše by samozřejmě u dvaasedmdesátiletého muže nebylo nic tak neobvyklého. Ovšem Zemanovi spolupracovníci si uvědomují, že pohled voličů na prezidenta, který má problém vyjít schody, ujít pár desítek kroků bez pomoci bodyguardů, nebo nevydrží delší dobu sám stát, může mít nakonec největší dopad na jeho preference.

Zemanův tým nyní vypouští samé dobré zprávy o prezidentově kondici: Podle Mynáře například vidí lépe než on a podle Ovčáčka zase zhubnul deset kilogramů, zlepšil jídelníček a v Lánech jezdí na rotopedu.

To vše je docela v kontrastu s tím, co ještě před rokem říkali členové lékařského konzilia, když ještě směli veřejně mluvit. Šéf Martin Holcát tehdy prozradil, že toho Zeman hodně vypije, a profesor Pavel Kolář si zase stěžoval, že je nedisciplinovaný pacient.

Kéž by bylo více Ovčáčků! Poslechněte si, proč jinak je kancléř Mynář s hradním mluvčím spokojený:

Mynář o Ovčáčkovi.

Reklama

Doporučované