Hlavní obsah

Horko v příštích dnech nepoleví. Vzduch nad rozpáleným betonem má i čtyřicet stupňů

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na mnoha místech České republiky platí do odvolání zvýšené riziko požárů. Teploty budou i v příštích dnech stále šplhat ke třiceti stupňům. Na dálnici v kolonách se může organismus snadno přehřát.

Článek

Ve středu ráno bude na severovýchodě republiky oblačno. Přes den bude na našem území polojasno až oblačno a během dne by se mohly místy objevovat přeháňky nebo bouřky. Na západě se srážky budou vyskytovat jen ojediněle. K večeru déšť ustane a oblačnost ubude.

Nejnižší noční teploty se budou pohybovat v rozmezí 14 až 18 stupňů Celsia. Teploty přes den budou na některých místech dosahovat 30 stupňů a na severozápadě Čech by se mohly vyšplhat až na 33 stupňů. Na horách bude přes den kolem 20 °C. Přes den povane slabý vítr rychlosti do 6 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí.

Cestování po českých dálnicích občas přináší mimořádné a vzrušující zážitky. Meteorolog Petr Dvořák na cestě ze Slovenska do Prahy skončil v nehybné koloně, kde se svojí rodinou strávil něco přes hodinu. Využil situace a změřil okolní teplotu. Ve dvou metrech nad rozpáleným betonem dosahovala teplota 40 stupňů Celsia. Uvnitř odstaveného automobilu naměřil meteorolog pomocí termometru dokonce 70 stupňů. Pokud se tedy chystáte na cestu po českých dálnicích, nezapomeňte si vzít s sebou alespoň malou svačinu a dostatek pití.

Reklama

Doporučované