Hlavní obsah

„Horší a horší.” Putin promluvil o vztazích s USA a o tom, zda se v Japonsku setká s Trumpem

Podle Putina se rusko-americké vztahy zhoršují.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Vztahy mezi Spojenými státy a Ruskou federací se podle Vladimira Putina zhoršují. Uvedl to v rozhovoru pro televizi Mir.

Článek

Situace mezi oběma velmocemi se před summitem G20 vyostřuje. Americký prezident Donald Trump uvedl, že se v Japonsku se svým ruským protějškem sejde, podle Kremlu však tato možnost „visí ve vzduchu“. Putin v rozhovoru pro televizi Mir zmínil zejména sankce, které proti Rusku Spojené státy zavedly. Vyzdvihl naopak vztahy s Čínou, jejíž delegace nedávno v největší zemi byla, a vyjádřil také naději na obnovení kontaktů s Ukrajinou. S tou má země velmi napjaté vztahy od anexe Krymu v roce 2014.

Summit G20 se v japonské Ósace bude konat 28. a 29. června. Již dříve se v tomto měsíci sešli ministři financí a šéfové centrálních bank dvaceti nejsilnějších ekonomik světa. Na mítinku uvedli, že právě obchodní spory, které v současné době probíhají, ohrožují možný růst světové ekonomiky.

Trump nadále potvrzuje, že stále doufá ve „skvělý vztah s Ruskem“, zároveň ale vyslyšel prosbu Varšavy a plánuje do země poslat 1000 amerických vojáků. V zemi plánují Spojené státy také na polské náklady vybudovat vojenskou základnu.

Naopak Rusové podepsali smlouvu na vývoj technologií a výstavbu 5G s čínskou společností Huawei. Firmou, před kterou americké ministerstvo zahraničních věcí dlouhodobě varuje s tím, že spojenci využívající služeb tohoto technologického gigantu od Spojených států nebudou získávat důvěrné informace. V květnu letošního roku zase ministr zahraničních věcí Mike Pompeo Rusko varoval před možným vměšováním se do prezidentských voleb, které v USA proběhnou v roce 2020.

Mezi oběma zeměmi to vře i mimo diplomatická vyjednávání. Minulý týden se k sobě nebezpečně blízko přiblížily dvě vojenské lodě. Kritičnost situace byla to jediné, na čem se velmoci shodly. Obě totiž popírají svou vinu na incidentu a za viníka označují jedna druhou. Dříve si zase americká armáda stěžovala, že ruské stíhačky ohrozily bezpečnost jejich letounu a posádky poté, co okolo něj prolétly rychle a příliš blízko.

Reklama

Doporučované