Hlavní obsah

Horší než za pandemie. Svatoanenská nemocnice má kritický nedostatek krve

Foto: FNUSA

Nedostatek krve je v Brně kritický, lékaři takovou krizi nepamatují.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má kritický nedostatek krve a hledá dárce. Krev od dárců pokrývá asi 20 procent spotřeby, zbytek nemocnice nakupuje.

Článek

„Situace je ještě horší než během covidové pandemie. Nedostatek dárců krve byl totiž kompenzován sníženou spotřebou krve kvůli pozastavení plánovaných operací a zákroků,“ uvedli manažeři nemocnice.

Podle primářky Krevní banky Jarmily Celerové tak kritickou situaci nikdo nepamatuje. „Operativa se vrátila do původního stavu, bohužel počet dárců krve nikoliv. Samozřejmě na to mají vliv i prázdniny, kdy část z nich odjela na dovolenou a ti, co se z dovolené vracejí a byli v zahraničí, mohou krev darovat až měsíc po návratu. Roli hraje také velký výskyt klíšťat, kdy platí totéž – měsíční odklad v případě přisátého klíštěte. O dalších příčinách můžeme jen spekulovat – dohánění odložených operačních zákroků, neustálá obava některých dárců z možné infekce… Každopádně výsledkem je, že dárců rapidně ubylo,“ dodala primářka.

Nemocnici chybí krev všech skupin.

„Děkuji všem, kteří se k tomu postavili čelem a chodili darovat krev i v době pandemie. A rád bych požádal obyvatele Brna a okolí, aby se ozvali naší Krevní bance a přišli darovat krev. Je to jediná tekutina, kterou neumíme uměle vyrobit. Každý jednotlivec je důležitý. Navíc sami nikdy nevíme, kdy krev budeme potřebovat,“ podotkl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Vlastimil Vajdák, který je sám dárcem krve.

Nemocnice nyní intenzivně hledá nové dárce. Odběry jsou v pondělí a středu od 6:15 do 9:45. Dárci se mohou objednat telefonicky na čísle 543 182 190.

Odběrové centrum Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně funguje od 14. října 2019. Přesně po 70 letech od vzniku prvního transfuzního oddělení v Brně, které původně zahájilo činnost právě v brněnské sv. Anně. Od října 2019 do půlky července 2020 se zde zaregistrovalo více než 1500 dárců krve.

Reklama

Doporučované