Hlavní obsah

Horšící se situaci v Praze může zvládnout hygiena, vláda jí prý ale nepomáhá

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Dlouhodobý klesající trend nakažených v Praze se pozastavil a reprodukční číslo zde stouplo na 1,13. Podle vedení Prahy může současné situaci pomoci především intenzivní práce hygieniků. Tu však komplikuje nesoučinnost vlády.

Článek

Za poslední týden se spolehlivý pokles nově nakažených zastavil a covid pozitivní naopak začali přibývat. Kvůli patrnému mezitýdennímu nárůstu Hygienická stanice hlavního města Prahy proto ve čtvrtek apelovala na dodržování platných opatření.

„Je to podobná situace jako na začátku roku s mutací alfa. Je proto podle nás nezbytné, aby se nerušila opatření, která nyní máme. Zejména respirátory v MHD,“ řekl ve čtvrtek v podcastu Ptám se já pražský primátor Zdeněk Hřib.

Kromě ještě platných opatření se vedení Prahy v řešení situace spoléhá také na práci hygieniků. Jejich práci však prý brzdí nedostačující součinnost vlády.

„Když máme zatím řádově desítky případů, tak to můžeme udržet v mantinelech prací epidemiologů a hygieniků. Ale ti k tomu musí mít nástroje. A to nemají, protože například cestovatelé mají velmi nekomfortní formuláře, plus je tam například jako místo karantény uvedena Praha, což je velmi široký pojem,“ uvedl Hřib.

Pražská hygiena přitom o usnadnění stát žádá už několik měsíců. „Z našeho pohledu je situace špatná. Víme o skandálních nedostatcích. Pražská hygiena od února žádá stát, aby doplnil do příjezdového formuláře pro cestující ze zahraničí kolonku pro přesnou adresu, kde má dotyčný dodržovat karanténu. Hygiena taky musí procházet desítky tisíc řádků lidí, kteří přicestovali do České republiky, aby zjistili, kdo z nich je z rizikové oblasti. To jsou nuance, které jsou ale pro činnost hygieny klíčové,“ tvrdí Milena Johnová (Praha Sobě), pražská radní pro oblast sociální politiky a zdravotnictví. Momentální kroky vlády podle ní spíše připomínají promořovací strategii.

Za zvýšeným nárůstem by měla být mladší populace, jak se domnívá například ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Jeho tvrzení pražská hygiena nerozporuje.

„Mezi nejvíce covidem-19 zasaženou věkovou skupinu skutečně v Praze aktuálně patří mladí lidé od 20 do 29 let, momentální nákaza v této skupině je zhruba třikrát vyšší než celorepublikový průměr. Do jisté míry je to dáno přirozeně zvýšenou aktivitou této věkové skupiny, četnějšími společenskými kontakty. Zároveň tato skupina není ještě dostatečně očkována jako starší věkové skupiny. Je proto nanejvýš vhodné, aby se tito mladí lidé ve velké míře očkovali,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

V této souvislosti také Praha ve čtvrtek zahájila kampaň, která má lidi k očkování motivovat. Má cílit hlavně na mladší ročníky, u kterých je stále velká rezerva, co se týče proočkovanosti.

Podle pražské hygieny zatím situace není nijak kritická a mírné zvýšení by zatím nemělo předznamenávat další vlnu pandemie nebo dokonce opakování situace z jara. Klíčovými zbraněmi v boji s pandemií by nadále měla zůstat ochrana dýchacích cest, rozestupy, dezinfekce rukou a také očkování.

„V daném okamžiku se nedomníváme, že by se epidemiologická situace vrátila do takových rozměrů, které známe například z přelomu zimy a jara letošního roku, neboť míra vakcinace společnosti se přece jen významně zvýšila, nicméně stále není dostatečná. Stěžejní roli v ochraně celé společnosti před možností případného zhoršení situace skutečně sehrají jednotlivci, respektive míra, s jakou budou dodržovat známá a hlavně účinná opatření,“ dodává Boublík. Momentálně se podle něj nepřipravují žádná nová zvláštní opatření.

„V Praze bude vždycky situace o něco jiná než ve zbytku republiky, protože na poměrně malém území se tu rozprostírá velké množství obyvatel,“ míní opoziční pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO).

„Myslím si, že kromě vlády a vedení hlavního města Prahy mají také velký díl zodpovědnosti jednotliví lidé. Je důležité s nimi komunikovat o tom, co mají a nemají dělat. Je důležité, aby měli informace, ale pokud to lidé podcení, tak se můžou všichni stavět na hlavu a stejně se to vymkne kontrole,“ dodává.

Reklama

Doporučované