Hlavní obsah

Překročili jsme hranici a začaly problémy, říká o sílícím koronaviru Hřib

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Ptám se já byl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Pražští hygienici apelují na obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečnostní protikoronavirová opatření. Počty nakažených v metropoli stoupají a aktuální stav epidemie sledují se znepokojením. Jak nárůst zvrátit?

Hostem Ptám se já byl primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Nových případů za týden na 100 000 obyvatel bylo v metropoli ke středě 17,2, zatímco celostátní průměr byl 7,5. A to v době, kdy se od víkendu chystá rozvolnění omezení počtu osob na kulturních akcích a v pondělí plánuje kabinet rozhodnout o nahrazení respirátorů rouškami v MHD.

„Představuje to určité déjà vu k tomu, co jsme viděli na přelomu roku, kdy se začala rozmáhat britská mutace. Ta čísla vypadají podobně, v tom ohledu, že počet nově zjištěných nákaz je vyšší než 10 procent celorepublikových počtů. Tohle je vzorec, který tady byl na začátku roku a potom z toho byly problémy a teď to začíná zase,“ řekl v Ptám se já primátor hlavního města Prahy.

Proč se v Praze koronavirus šíří více než v jiných krajích, Hřib přesně neví. Nepochybuje ale, že je na vině nakažlivější mutace delta. A chyba podle něj je i v tom, že hygienici mají omezené možnosti, jak hlídat zavlečení viru ze zahraničí. V příjezdových formulářích se totiž neuvádí přesná adresa, podle které by bylo možné kontrolovat karantény a navíc informační systém pro osoby přijíždějící z rizikových oblastí je podle Hřiba nepřívětivý.

Primátor přesto tvrdí, že je nákaza v Praze na hladině, kdy by ji mohli hygienici udržet pod kontrolou. Zároveň ale apeluje, aby se nerušily respirátory v hromadné dopravě.

Kromě informování občanů a podpory kampaní na očkování, ale podle Hřiba hlavní město moc možností nemá: „Máme velmi omezené pravomoci, když není nouzový stav. Jede to primárně v režii ministerstva a krajských hygien,“ dodal primátor, který v únoru stál na straně těch, kteří po konci nouzového stavu volali.

„Tehdy byl zásadní problém s dodržováním opatření. Ta tady byla, ale byl problém s krizí důvěry lidí,“ bránil svoje tehdejší rozhodnutí Hřib a zkritizoval, že chyba je i na straně vlády, která se tváří, jako by krize už byla zažehnána. „Některé kroky vlády působí dojmem, že je hotovo, což rozhodně není. Třeba kampaň „tečka za koronavirem“. Je to iluze, že je hotovo, co rozhodně není. Že se šíří delta mutace je fakt,“ dodal.

Pro hlavní město ale nejsou výzvou jen stoupající čísla nakažených, zastupitelé v květnu schválili klimatický plán, podle kterého má do roku 2030 investovat přes 200 miliard korun do 69 opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli.

Jeden z vizuálů, který na plán pro zelenější Prahu upozorňoval, porovnával fotku ulice se stromy a bez stromů, kde je v létě 50 stupňů Celsia. Na fotce znázorňující rozpálenou ulici ale chodci byli v zimních bundách a Hřib za to tehdy sklidil kritiku na sociálních sítích.

„Já myslím, že všichni chápeme, co je ilustrační foto, přece nebudu posílat fotografa, aby dnes nafotil ulici, když ji stačí stáhnout z mapového serveru. Bylo efektivnější využít ilustrační foto a ukázat, jak vypadá ulice bez stromů a se stromy a udělat to efektivně nákladově,“ bránil se v rozhovoru.

Jaké jsou plány primátora na zelenější Prahu? A bude v Letňanech vládní čtvrť?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo také ve videu:

Růst nakažených v Praze? Je to stejné, jako na přelomu roku, říká primátor.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované