Hlavní obsah

Horská služba bude v Bedřichově v provizorních podmínkách

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Horská služba bude v zimě v Bedřichově na Jablonecku působit v provizorních podmínkách, rozdělená na dvě části. Důvodem je to, že se letos nepodaří dokončit rekonstrukci jejího hlavního sídla pro Jizerské hory.

Článek

Stanice se bude předávat až na jaře, řekl dnes ČTK náčelník Horské služby René Mašín.

Rekonstrukce za bezmála 13 milionů korun bez daně měla být původně hotova do začátku zimy. Za zpožděním jsou podle Mašína dva důvody. „Musely se dělat zásahy do nosných konstrukcí, což se nepředpokládalo,“ uvedl první. A postup oprav podle něj také zpomalila koronavirová pandemie, kdy na stavbě nepracovalo tolik lidí, kolik by bylo potřeba. Budovu v Bedřichově z roku 1974 naposledy opravovali skoro před čtvrtstoletím. Výměnu potřebovaly hlavně dosluhující rozvody elektřiny, rekonstrukci topení i odpad. Po skončení prací bude i zateplená střecha a změní se systém vytápění. Dosud se používaly zastaralé elektrické kotle, které nahradí modernější tepelná čerpadla.

V nadcházející zimě budou horští záchranáři rozdělení v Bedřichově do dvou míst. Jedna provizorní služebna bude u lyžařského vleku a druhá na stadionu. Jde o hlavní nástupní místo pro běžkaře, kteří vyrážejí na lyžařskou magistrálu v Jizerských horách. Na činnost Horské služby rozdělení do dvou míst podle Mašína nebude mít žádný zásadní vliv. Řeší se ale ještě, kde bude možné zraněné lyžaře předávat záchranářům. „Aby to nebylo někde na parkovišti, ale v nějakém prostoru, kde bude zaručeno soukromí,“ dodal Mašín. V minulých letech si zraněné přebírala záchranná služba právě v bedřichovském sídle Horské služby.

Za zimu má Horská služba v Jizerských horách obvykle 800 až 900 zásahů, uplynulá byla atypická se zhruba 600 zásahy. Běžkařům v zimě moc nepřálo počasí, navíc sezonu předčasně ukončila opatření proti šíření koronaviru.

Reklama

Doporučované