Hlavní obsah

Hory v Čechách zůstaly skoro bez lidí. Místo opatření zabralo počasí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Krkonoše i Jizerské hory hlásí oproti minulým víkendům menší zájem lidí.

Článek

Do horských středisek v Libereckém kraji dnes vyrazilo méně lidí než o minulých víkendech. Spíše než zpřísněná koronavirová opatření, která zastavila lanovky v areálech i pro pěší a běžkaře, je ale důvodem hlavně nepřízeň počasí. V horách je dnes mlha, místy sněží a teploměry někde klesají až k minus osmi stupňům. Navíc fouká vítr, který pocit chladu ještě zvyšuje.

Podmínky k lyžování jsou přitom ideální, na svazích Jizerských hor a Krkonoš leží až 90 centimetrů sněhu. Lidé dnes mířili hlavně na běžky, o sáňkování a bobování byl zájem menší. Jizerská o.p.s., která upravuje Jizerskou magistrálu, připravila pro běžkaře 250 kilometrů tratí. Upravené jsou v Libereckém kraji i desítky kilometrů tras v sousedních Krkonoších nebo v Lužických horách.

Navzdory nepříznivému počasí se dnes zaplnila parkoviště v oblíbeném jizerskohorském středisku Bedřichov, které patří k oblíbeným nástupním místům na Jizerskou magistrálu. Zatímco o druhém lednovém víkendu tam museli policisté příjezd kvůli náporu motoristů zavřít, dnes byla doprava klidná a žádné problémy hlášeny nejsou. „Na dopravu tam přesto policisté dohlížejí,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Klid i v Krkonoších

Zájem turistů o návštěvu hor v Královéhradeckém kraji byl se začátkem jarních prázdnin dnes dopoledne v porovnání s minulými víkendy slabší. Policie potvrdila, že nemusela žádné dopravní problémy řešit v Krkonoších ani v Orlických horách. Větší komplikace nezaznamenali ani zástupci horských středisek, zjistila dnes ČTK.

„Co se týče dopravy, horská střediska byla bez komplikací. Provoz byl klidný,“ řekla ČTK kolem 12:00 mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Závažná porušení vládních protiepidemických nařízení policie dopoledne na horách v Královéhradeckém kraji nezaznamenala.

V největším lyžařském středisku Orlických hor v Deštném bylo dopoledne hlavní parkoviště pod sjezdovkami zaplněné přibližně z poloviny. Na zasněžených svazích bobovaly nebo sáňkovaly desítky lidí, převážně rodiny s dětmi, zjistila na místě ČTK.

Méně lidí přijelo tentokrát i do Špindlerova Mlýna. „Není to tak hrozné jako v některých předešlých víkendech, úbytek lidí určitě je. Může za to několik faktorů, jednak počasí – je zataženo a fouká studený vítr – a také další omezení provozu lanovek. Hodně lidí, kteří si přijížděli zaběžkovat, využívalo k cestě na hřebeny lanovku a to už teď není možné,“ řekl dnes dopoledne ČTK starosta horského střediska Vladimír Staruch.

Reklama

Doporučované