Hlavní obsah

Hospodští se bojí návratu krabiček, vyhazování hostů i poklesu tržeb

Foto: Farmia Food Point

Gastropodniky se bojí návratu krabičkové kultury.

Reklama

Restauratéři a hospodští přesně zjišťují, co konkrétně budou od hostů od listopadu požadovat a jak se k nim mají chovat v případě, že to odmítnou. Lehce jim není.

Článek

Majitelé a provozovatelé hospod, restaurací a barů procházejí další zátěžovou zkouškou. Od listopadu mají kontrolovat, zda jsou hosté očkovaní, mají platný test na koronavirus nebo maximálně do šesti měsíců prodělali covid-19. Je jim z toho těžko.

SZ Byznys oslovil majitele regionálních gastropodniků a přináší jejich odpovědi na to, co právě řeší a jak nové opatření vnímají.

Michal Prokeš, provozovatel řízkárny ve Frýdku-Místku

Celý den jsem přemýšlel, co s tím budu dělat. Buď budu já sám celý den u vstupu kontrolovat, protože číšníci se tomu věnovat nemohou, anebo napíšu papír, ať si hosté připraví doklady, a zkontroluje se to při objednávání. Kdyby ale byl host agresivní a například by vykřikoval, že se mi nemusí ničím prokazovat a že jsme ovce, tak nevím, co s tím budeme dělat. Je to velmi nepříjemné, připomíná to minulý režim. A nezávidím ani kontrolorkám. Měl jsem je tu dvakrát a bylo vidět, že je to nepříjemné i jim.

Budeme přicházet o další hosty. Nerozumím tomu, proč o tom rozhoduje vláda, která končí. Byli jsme zavřeni velmi dlouho a tímto nám hází vidle pod nohy. Doufám, že nová vláda s námi začne spolupracovat. Vždyť platíme nemalé daně a odvody do státního rozpočtu, vždyť to je i v zájmu státu, abychom fungovali.

Foto: Řízkárna

Řízkárna ve Frýdku-Místku se nejvíc obává nepříjemného vyhazování hostů.

Aleš Pavlík, manažer sítě restaurací Bernard Pub

Bude to hlavně psychická zátěž. Hledali jsme přesné usnesení vlády, co konkrétně to znamená doklad o bezinfekčnosti, protože ten jsme dávali i jako děti na tábory. Na webovkách jsme to nenašli. V samotné kontrole problém nevidíme, chápeme to a za nás to je v pořádku. Budeme to kontrolovat přes aplikaci pomocí QR kódu.

Ale nikoho legitimovat nemůžeme, takže nebudeme vědět, zda například pan Novák je skutečně pan Novák, nebo Franta Vomáčka, který mi ukazuje cizí potvrzení. A když přijde kontrola, tak pokud budeme platit pokutu my, tak jsme v háji. Také nevíme, jak budeme řešit, když se host certifikátem neprokáže – to ho budeme muset vyhodit? Do toho se nám nechce a nevíme, jak na to. Počkáme si, jak se k tomu vyjádří právníci, co si můžeme a nemůžeme k hostům dovolit.

Foto: Bernard

Bernard ve svých franšízových restauracích řeší hlavně psychickou zátěž personálu.

Tomáš Olejník, vedoucí gastro oddělení Budvaru

Nařízení budeme respektovat a budeme kontrolovat hosty. Zatím nevíme, jestli hned u vchodu, nebo u stolu. Myslím, že to některé hosty určitě odradí a do restaurace nepůjdou – odhaduji desítky procent. Personál bude mít respirátory. Nemám z toho ale dobrý pocit.

Foto: Budvar

Národní podnik Budvar, který spravuje například restauraci Krumlovský mlýn, se obává, že tržby klesnou o desítky procent.

Jan Hable, majitel Bistra Dokapsy a Baru Dosklepa v Novém Městě nad Metují

Bar s nočním provozem jsme kvůli covidu zavřeli a otevřeli bistro s rozvozem a zábavní areál pro děti a začali jsme dělat externí catering, abychom nemuseli skončit s podnikáním. Možná bychom se díky tomu za celý letošní rok dostali i na předcovidová čísla, kdy jsme měli jenom bar, ale tímto asi budeme „mít po ptákách“, protože restrikce vzbuzují nedůvěru a lidé se budou bát chodit. Nejenom kvůli obavám z covidu, ale i kvůli tomu, aby nedostali pokutu.

Ze zkušeností vím, že lidé nestíhají sledovat, co vše přesně musí plnit, a tak raději nebudou riskovat. I my sami s tím vždy máme potíže, protože policisté ani hygiena nám nedokážou po prohlášení vlády vždy přesně říci, co konkrétně máme dělat a vyžadovat a jaká máme práva. Jaké konkrétní dokumenty mají lidé předkládat, jsme se nyní dozvěděli až na covidové lince 1221.

Všichni jsou už všemi restrikcemi unavení, personál i hosté. Stát by měl vymyslet spíš něco na to, aby lidi zbavil strachu.

Rozhovor s pražským restauratérem Sylviem Spohrem.Video: Seznam Zprávy

Anketa

Budete chodit do restaurací i po 1. listopadu?
Ano, nenechám se odradit.
30,1 %
Ne, ta byrokracie mi nestojí za to.
69,9 %
Celkem hlasovalo 11186 čtenářů.

Michal Ripp, Ostravarna U Jubilejní, Ostrava

S vytvářením seznamu štamgastů, ve kterém bychom evidovali jejich očkování, určitě nepočítáme. Naše obsluha vždy slušně požádá hosta o prokázání bezinfekčnosti. Samozřejmě že se tím prodlouží čas obsluhy, což zejména v době oběda, kdy je naše Ostravarna plná, bude nepříjemné. Ale co naděláme.

Nejhorší na celém opatření je, že vláda zase vyslala lidem signál: nechoďte do hospod, hospody jsou rizikové. Přitom na žebříčku rizikovosti patřily hospody vždy k nejbezpečnějším místům. Už jsme po pondělku zaznamenali, že zákaznici hlásí, že si pro obědy raději zase začnou chodit do krabiček. Takže nás čeká pravděpodobně návrat ke krabičkové kultuře a pokles tržeb.

Foto: Ostravarna

Ostravská Ostravarna čeká návrat ke krabičkové kultuře.

Ondřej Kocur, Farmia Food Point, Ostrava

Nás se to opatření nedotkne. My fungujeme jako typický street food market, kde lidé konzumují naše aquaponické pokrmy buď na ulici, nebo si je odnášejí domů či do kanceláří. K tomu podle nového vládního opatření kontrolovat bezinfekčnost při prodeji nepotřebujeme.

Co se však pro nás mění, je, že se lidé mnohem více orientují na zdravé jídlo a snaží se i v těchto podzimních dnech jíst více salátů a zeleniny a posilovat svou imunitu přirozeným způsobem, takže nově začínáme naše jídlo balit do krabiček a rozvážet.

Foto: Farmia Food Point

Návrat ke krabičkám očekává i Farmia Food.

Radim Pečka, majitel Tankovny U Koně, Ostrava

Naše Tankovna U Koně je určena pro stálé štamgasty. Protože k nám chodí pořád stejní hosté, myslím, že bude stačit, když je požádáme o potvrzení pouze jednou. Chtít po štamgastech každý den, aby nám před objednáním piva ukazovali bezinfekčnost, je nesmysl. Vždyť očkování platí minimálně půl roku.

To, co mi na tom všem ale vadí nejvíce, je, že se vláda zase zaměřuje primárně na hospody. Pořád jen hospody, hospody a hospody. Pokud je situace opravdu vážná, má stejné opatření platit pro všechny. To znamená pro nákupní centra, divadla, stadiony, dopravní prostředky, závodní jídelny, pracoviště a podobně.

Foto: Tankovna

Tankovna bude štamgasty kontrolovat jen jednou.

Jaroslav Mašlaň, Potrefená Husa, Olomouc

Určitě z toho nemáme radost, protože nám to prodlouží čas obsluhy, zejména v době oběda a v podvečer, kdy míváme nejvíce hostů. Na druhou stranu to samozřejmě dodržíme. U nás jsme se vždy snažili dodržovat všechna vládní opatření, byť u některých jsme postrádali hlubší smysl nebo logiku.

Na druhou stranu jsme v souvislosti s naší restaurací nezaznamenali ani jeden případ koronavirové nákazy. Opravdu ani jeden. Budeme pochopitelně rádi, když to tak zůstane.

Foto: Potrefená Husa

Potrefená Husa v Olomouci očekává větší zatížení číšníků.

Reklama

Doporučované