Hlavní obsah

Hotel v Horní Plané příbory, tácky i poháry kompostuje

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hotel Na pláži v Horní Plané na Českokrumlovsku začne využívat na podávání občerstvení nádobí z rozložitelného materiálu. Použité příbory, tácky, brčka, misky i poháry provozovatelé kompostují.

Článek

Majitelé komplexu u Lipenské přehrady tím chtějí snížit zátěž pro životní prostředí, řekli dnes novinářům.

„Nejsem velký ekolog, netvrdím, že můžeme žít život bez plastů. To asi nejde. Také netvrdím, že musíme mít všechno zboží, ale chci pomoci spotřebu plastů, které jsou špatně rozložitelné, snížit. Navíc kompost, který u nás vzniká, je vynikajícím hnojivem pro naše květiny a stromy,“ uvedl majitel hotelu Na pláži Michal Novák.

Použité nádobí hosté vyhodí do speciálně vyznačeného kontejneru. Odtud pak zamíří do drtičky a vzniklá hmota skončí v kompostéru, kde se rozloží a mění se vlivem fyzikálních a mechanických procesů na kompost. Tento proces trvá několik dní. Návštěvníci nádobí využívají hlavně na pláži, kam si berou občerstvení při koupání. Navíc nehrozí, že tam například skleněné poháry rozbijí.

„Chovat se ekologicky je dražší a také méně komfortní. Z tohoto důvodu se tomu mnoho lidí vyhýbá. Jen investice do kompostérů a techniky byla několik set tisíc korun. Kompostovatelné obaly jsou také ve srovnání s plastovými dražší, ale podle mého názoru pouze takto dokážeme zredukovat objem vytvořeného odpadu. Doufám, že touto cestou jednou půjde více provozovatelů či obecních samospráv nejen na Lipensku,“ řekl Novák.

Občerstvení v hotelu Na pláži v sezoně navštíví až 1500 lidí denně. „Část z okolí Lipenské přehrady leží v Národním parku Šumava a poměrně velká část v CHKO Šumava. Proto každý takový projekt našich členů je velmi vítaný a věřím, že pro mnohé bude také inspirací,“ uvedl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Reklama

Doporučované