Hlavní obsah

Hra o šéfa ČEZ Beneše: Místo po volbách nemá jisté

Foto: Dan Materna / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš působí ve vedení mocné skupiny od roku 2011. Tehdy nahradil ve funkci Martina Romana.

Reklama

Není v Česku mocnější nepolitická instituce, než je polostátní energetická společnost ČEZ. V jejím čele už deset let stojí vlivný hráč Daniel Beneš. Seznam Zprávy mapovaly, jak se změní jeho pozice po volbách.

Článek

Máloco by symbolizovalo novou éru po volbách tak, jako změna v čele energetického obra jménem ČEZ.

Generální ředitel Daniel Beneš působí ve funkci přesně deset let. Mandát mu má vypršet na konci roku 2025 a za stávající politické situace se může opřít jak o prezidenta Miloše Zemana, se kterým ho pojí dlouholetá přátelská vazba, tak o premiéra Andreje Babiše (ANO), se kterým v průběhu let našel pragmatickou řeč.

Nadcházející volby ale mohou změnit poměr sil nejen na politické scéně, ale i na Ministerstvu financí, které může skrze valnou hromadu převolit dozorčí radu ČEZ. Právě ta pak může odvolávat a volit nové členy představenstva.

A podle zjištění Seznam Zpráv nemá u opozice své místo Beneš po volbách jisté – zejména u Pirátů. ODS se diskuzím o budoucnosti Beneše vyhýbá, což svědčí o tom, jak citlivé téma to je.

Kandidát na premiéra koalice Pirátů a Starostů Ivan Bartoš pro Seznam Zprávy naznačil, že pokud bude po volbách vládnout, o Benešově pozici se jednat bude. Míní, že ČEZ potřebuje novou krev do období, kdy Evropa hledá cestu k zeleným technologiím.

„Ve vedení ČEZu by měli být lidé, kteří zvládnou provést firmu zásadní transformací energetiky a dokáží využít potenciál pro akumulaci energie v evropském měřítku,“ napsal lídr PirStanu Seznam Zprávám.

O vedení státních podniků by měla podle Bartoše rozhodovat budoucí vláda s většinovým mandátem. „Pan Beneš může být po deseti letech ve funkci již unavený a dokázal bych pochopit jeho odchod,“ dodal šéf Pirátů.

Jako prase drbání

Minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr je přesvědčený, že v případě pádu Babišovy garnitury by opoziční síly neměly váhat a vedení energetické společnosti vyměnit.

„ČEZ to potřebuje jako prase drbání. Neříkám to jakožto minoritní akcionář, ale proto, že za poslední roky vedení ČEZ naakumulovalo obrovské neúspěchy a pochybení v mnoha projektech – ať už šlo o selhání na Balkáně, přelicencování jaderné elektrárny Dukovany či selhání strategie větrných elektráren ve Francii a Německu,“ řekl Šnobr Seznam Zprávám.

Daniel Beneš řídí ČEZ od roku 2011, do čela společnosti se tedy dostal za vlády premiéra Petra Nečase. Na konci loňského listopadu jeho mandát prodloužila dozorčí rada podniku až do roku 2025.

ČEZ se právě nachází uprostřed strategického tendru na stavbu nových bloků v Jaderné elektrárně Dukovany. Ostře sledovaná zakázka se silným geopolitickým přesahem – podle aktuálních plánů bez ruského a čínského uchazeče – má být vypsaná po volbách.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše nemusí nutně být argumentem pro setrvání Beneše rozpracovaný dukovanský tendr. „Doufám, že ČEZ funguje lépe, než že by bez jedné osoby nebyl schopen postavit nový zdroj elektřiny. Povídají se různé příběhy, kdo skutečně řídí tuto republiku, ale Jadernou elektrárnu v Dukovanech by měl být schopen dostavět každý špičkový manažer na takovém postu,“ dodal Bartoš.

Dukovanský tendr je již nyní ve skluzu – původně měl být vypsaný loni v prosinci. Na české politické scéně se ale tehdy strhla politická válka o účast zájemců z nespojeneckých zemí – z Ruska a Číny. Proti jejich účasti vystupovali odborně české tajné služby a bezpečnostní experti Ministerstva vnitra a zahraničí. A také opoziční strany, které jsou dnes sdružené v předvolebních koalicích Pirstan a Spolu.

Opozice protičínskou a protiruskou pojistku prosadila i do takzvaného lex Dukovany, zákona o nízkouhlíkové energetice. Ten před pár dny dokonce podepsal i dlouhodobý zastánce ruské cesty v Dukovanech, prezident Miloš Zeman. Vláda rizikového uchazeče z Ruska vyřadila po aféře Vrbětice.

Beneš původně vystupoval proti vyřazení rizikových uchazečů. „Můj názor je takový, že je třeba zohlednit jak aspekty ekonomické, tak bezpečnostní a hledat mezi nimi konsenzus a kompromis. Já se snažím stát a vládu přesvědčit, že by bylo dobré naplnit oboje. Jinými slovy všechny uchazeče pozvat, nechat si od nich dát nabídku, abychom je dostali pod tlak, že jedině kompetitivní soutěž s dostatečným počtem nabídek vede k nízké ceně,“ uvedl Beneš v ČT loni v listopadu.

Podle zahraničněpolitického experta koalice Spolu Ondřeje Koláře (TOP 09) je právě Benešův postup k tendru problematický. „V nedávné době prokázal, že dokáže velmi dobře plnit úkoly a zadání od, řekněme, těch, kdo by v tendru rádi viděli Rosatom, což v žádném případě není žádoucí. ČEZ musí během přípravy na dostavbu a dostavby samotné řídit někdo, kdo takovéto choutky nemá,“ řekl Seznam Zprávám Kolář.

Problém Balkán

Že právě s Piráty může mít Beneš po volbách největší problémy, potvrzují i slova senátora a šéfa pirátského volebního výboru Lukáše Wagenknechta, který ředitele ČEZ kritizuje například za nepovedená angažmá v balkánských zemích. Kdyby se Piráti dostali k moci, z Wagenknechtova vyjádření plyne, že Benešovo setrvání v ČEZ projde zhodnocením.

„Co se týká personálních změn, mě osobně budou zajímat výsledky jednotlivých majetkových účastí státu. Výsledky jsou podle mě hlavním kritériem pro hodnocení managementu,“ řekl senátor Seznam Zprávám.

Ostatní politici jsou v hodnocení Benešovy budoucí pozice mnohem opatrnější. „Nepředpokládám, že by politici měli rozhodovat o jednotlivých manažerech. Pokud vím, pan Beneš má kontrakt do konce roku 2025,“ uvedl například kandidát PirStanu na ministra financí Věslav Michalík (STAN). Takto obecně reagoval i předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Lídr Spolu a kandidát na premiéra Petr Fiala Seznam Zprávám na dotaz ohledně budoucnosti Daniela Beneše odmítl odpovědět a odkázal se na stranického experta Zbyňka Stanjuru. Ani on ale na dotazy neodpověděl.

O svůj názor na dění v ČEZ se podělil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Ten ve volbách nekandiduje, ale coby bývalý ministr průmysl a obchodu a vládce kraje, kde stojí Temelín, je považovaný za figuru, která má k ČEZ a jeho vedení blízko.

„Debaty o energetickém mixu, využití jádra nebo využití zásob lithia jsou nejen technické, ale jsou o strategickém rozhodování státu a tedy naprosto logicky politické. Je zřejmé, že všechny ty věci jsou a budou v centru zájmu premiéra a dalších politiků, ať už bude ve vládě kdokoliv,“ napsal Seznam Zprávám Kuba.

Pevnost Čezko

Podle něho by bylo chybou, kdyby k politicko-manažerským schůzkám a jednáním nedocházelo. „Takže ředitel ČEZ, ať je to kdokoli, se prostě v těchto debatách dnes musí potkávat s premiérem Babišem a stejně tak se bude muset potkávat s jeho nástupcem. A já si jako člen ODS teď mohu jen přát, aby to byl Petr Fiala,“ dodal Kuba.

Šéf SPD Tomio Okamura na dotazy ohledně Beneše nereagoval, stejně tak předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr kritizuje, jakým způsobem jsou politické strany a ČEZ dlouhodobě propletené. „Umím si představit, že vedení ČEZ nelenilo a i uvnitř opozičních subjektů mají svá želízka. Vznikla pevnost na vrcholku České republiky, je to chobotnice, která tu operuje dlouhé roky. Obrovské množství subjektů včetně politické scény je na těchto vazbách závislé. Hlubší změna ve vedení ČEZ bude velice obtížná, ale jsem přesvědčený, že v moderní demokracii i toto jednou musí skončit,“ řekl Šnobr Seznam Zprávám.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž popřel, že by se Daniel Beneš před volbami potkával se zástupci stran a hnutí a lobboval za svou pozici. Pokud se s politiky setkává, pak prý jen nad aktuálními energetickými tématy. „Jednou z takových příležitostí bylo i představení nové strategie skupiny ČEZ – Vize 2030, zaměřené na čistou energii zítřka,“ dodal mluvčí Kříž.

Pro připomenutí: V roce 2018 se Daniel Beneš vyjímal ve volebním štábu prezidenta Miloše Zemana při jeho obhajobě mandátu. Teď před parlamentními volbami stál po boku premiéra Babiše v jeho volebním obvodu na severu Čech při oznamování dobrých zpráv o těžbě lithia, což je Babišovo oblíbené téma.

Reklama

Doporučované