Hlavní obsah

Hráčky popsaly zneužívání. Že trenéra neodstavili, je šokující, říká Neusser

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Předseda NSA Filip Neusser: Nejde mi do hlavy, proč se vedení asociace stolního tenisu okamžitě neobrátilo na policii.

Reklama

Rozhovor s předsedou Národní sportovní agentury o případu, v němž je někdejší trenér reprezentace kadetek ve stolním tenisu trestně stíhán za pohlavní zneužívání svěřenkyň.

Článek

Ještě než se Filip Neusser stal v květnu předsedou Národní sportovní agentury, dostala se k němu informace o vážném případu, který minimálně několik měsíců hýbe částí komunity stolních tenistů.

Někdejší trenér reprezentačního týmu kadetek je v důvodném podezření, že zneužíval své svěřenkyně. A hlavně, že vedení České asociace stolního tenisu o věci už několik let ví, ale nic s ní nedělá.

Že dokonce navzdory prvním podezřením z roku 2012 angažovalo později trenéra na další práci s juniorkami a stížnosti na vulgární narážky či lascivní doteky byly vysloveny znovu.

„Jakožto kandidáta na předsedu Českého olympijského výboru mě kontaktovali někteří lidé právě z asociace stolního tenisu a o této věci mi říkali,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Filip Neusser, který se před nástupem do Národní sportovní agentury chystal na volby do další vrcholné sportovní instituce.

„Začal jsem se informovat a opravdu mě zajímalo, kde je pravda. Jestli skutečně vedení asociace stolního tenisu bagatelizuje tak závažný případ,“ říká Filip Neusser a vysvětluje tím, proč se předminulý týden osobně zúčastnil valné hromady České asociace stolního tenisu.

Konala se v době, kdy už policejní vyšetřování dospělo k tomu, že byl někdejší reprezentační trenér kvůli podezření ze zvlášť závažného trestného činu pohlavního zneužívání obviněn. Filipa Neussera proto překvapilo, jak se vedení asociace na valné hromadě ke skandálu postavilo.

Jaký máte pocit z toho, jak se o případu trenéra M. L. diskutovalo na valné hromadě asociace stolního tenisu?

K mému překvapení se stávající vedení České asociace stolního tenisu nechtělo o té věci šířit a bagatelizovalo ji. Bod, kde by se o tom mluvilo, nebyl původně zařazen do programu a muselo se to projednávat v bodě Různé. Ti lidé, kteří nahlas říkali, co si o tom myslí, byli poměrně tendenčně umlčeni. To mi velmi vadilo. Troufám si říci, že se o tom začalo mluvit pouze díky tomu, že jsem tam byl přítomen.

Trestní oznámení na trenéra M. L. podala po letech bývalá svěřenkyně. Ona a dvě další hráčky, které promluvily, říkají, že nechtěly od začátku nic jiného, než aby se nyní už obviněný trenér opět nedostal k mládeži.

To je na tom nejhorší. Že svaz, který je ve stejném složení, jako byl na začátku kauzy, se obrátil zády, trenéra nechal znova trénovat a teď říkají, že se vlastně nic nestalo. To je naprosto šokující a strašné.

A co říkáte na to, že bývalé svěřenkyně M. L. uvedly, že se sešly s předsedou asociace, řekly mu údajně úplně všechno, a přesto se vlastně nic nestalo.

To je z mého pohledu naprosto neakceptovatelné. Já se přikláním na stranu těch holek, protože tohle je prostě velmi zlé, když někdo takovou věc zlehčuje a pak se po osmi letech ukáže, že to byla pravda. Pro mě je to akorát signál, že vedení České asociace stolního tenisu je pro Národní sportovní agenturu nevěrohodné.

Jak se podle vás mělo v případu postupovat?

Ten případ je na stole od roku 2012, pro mě je závažný a měla ho od začátku vyšetřovat policie. Nejde mi do hlavy, proč se na ni asociace stolního tenisu okamžitě neobrátila. Co je pro mě zcela zarážející, že člověka podezřelého z takových praktik asociace znovu v roce 2016 najala jako trenéra mládeže. To jsou věci, které mi naprosto hlava nebere, a požaduji jasné vyšetření, zejména od orgánů činných v trestním řízení.

Policie to řeší, trenér byl obviněn. Ale mě zajímá hlavně postup výkonného výboru.

Nejsem informován o tom, že by výkonný výbor zaujal nějaké stanovisko, nějaké usnesení k té věci. Budu se tedy chtít setkat s panem Špačkem (předseda České asociace stolního tenisu - pozn. red.) a budu chtít vědět, jak bude dále postupovat. Ale protože mám stále dojem, že lidé ve vedení stolního tenisu tuto kauzu bagatelizují, nejsem si jistý, jestli se mi dostane nějaké odpovědi.

Jaký může být váš postup vůči výkonnému výboru?

Nemohu zasahovat do suverenity svazu, ale minimálně by měla být u některých lidí vyvozena personální zodpovědnost.

Že by sami odstoupili?

Myslím, že by byla vyvozena personální odpovědnost. Třeba…

Reklama

Doporučované