Hlavní obsah

Tutlání a přehlížení. Videa odhalují, co se dělo kolem obviněného trenéra

Foto: Profimedia.cz

Asociace stolního tenisu řeší skandál kolem někdejšího trenéra reprezentace. Snímek je ilustrační.

Reklama

Veřejně pořízený záznam z valné hromady asociace stolního tenisu přibližuje, jak postupovalo její vedení proti trenérovi, který byl obviněn z pohlavního zneužívání svěřenkyň.

Článek

Valná hromada České asociace stolního tenisu začala předminulý týden v pražském hotelu Olympik zostra. Předseda výkonného výboru Zbyněk Špaček delegátům oznámil, že on a výbor udělali maximum, aby vyřešili skandál související s důvodným podezřením, že někdejší reprezentační trenér týmu kadetek M. L. v minulých letech sexuálně obtěžoval své svěřenkyně.

„S děvčaty jsem mluvil a šlo pouze o verbální obtěžování,“ řekl delegátům Špaček, ale ti se ihned ohradili.

„Zbyňku, řeknu ti to na rovinu. Lžeš,“ uvedl jeden z delegátů. „Já se cítím po morální stránce naprosto zhnusen,“ přidal se další. „Nebylo to jen verbální obtěžování, bylo to mnohem horší. A předseda to věděl.“

Naráželi na to, co bylo minimálně v části komunity stolních tenistů známo. Tři hráčky popsaly, jak musely snášet opakované dvojsmyslné sexuální narážky trenéra. Jak jednu z nich masíroval na prsou a další s ním musela spát ve dvojposteli.

Svědectví těchto tří hráček přinesly Seznam Zprávy a má ho v ruce také policie, na niž se jedna z žen loni v září obrátila. Policie pak letos v květnu trenéra obvinila ze zvlášť závažného zločinu pohlavního zneužívání.

Vedoucí činovníci asociace stolního tenisu čelí kritice, že tvrdě nezasáhli. Po prvním vzneseném podezření před devíti lety sice M. L. suspendovali z pozice reprezentačního trenéra, ale neoznámili věc policii. A po několika letech ho do struktury asociace opět vrátili jako trenéra sportovního centra mládeže.

A jak vypověděla hráčka z tohoto nového trenérova angažmá, praktiky M. L. s vulgárními narážkami a lascivními doteky se opakovaly.

Přestože trenér byl už v době konání valné hromady po mnohaměsíčním policejním vyšetřování obviněn, takže podezření vůči němu lze považovat za velmi pádná, dalo části kritických delegátů valné hromady velkou práci, aby se o skandálu na schůzi vůbec mluvilo. Dokonce se nepodařilo dostat ho do programu, ale díky tomu, že byl jednání přítomen nový předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, se o tématu přece jen nakonec diskutovalo.

Stalo se tak během akcí, tréninků a soustředění konaných pod záštitou České asociace stolního tenisu.
Ivo Žižkovský, právní zástupce hráček

„Nyní tu nestojím jen jako delegát, ale jako právní zástupce hráček, které byly pravděpodobně pohlavně zneužívány bývalým trenérem české reprezentace mládeže,“ oznámil zhruba čtyřicetičlennému plénu člen arbitrážní komise Ivo Žižkovský. „Stalo se tak během akcí, tréninků a soustředění konaných pod záštitou České asociace stolního tenisu,“ uvedl s tím, že členové výkonného výboru o závažnosti zneužívání hráček věděli, ale nekonali a snažili se celou věc léta tutlat.

Z valné hromady byl se souhlasem delegátů veřejně pořizován záznam. Vystoupení Ivo Žižkovského.Video: Seznam Zprávy

Předseda asociace stolního tenisu Zbyněk Špaček se brání, že měl informace pouze o verbálním obtěžování. „Těžko si dokážu představit, že bych s tím, co jsem věděl, šel na policii,“ hájil se, ale mimoděk přiznal, že se rozsah obtěžování ani nepokoušel zjišťovat.

„Ano, s děvčaty jsem párkrát mluvil, ale neptal jsem se jich na konkrétní věci. To vůbec ne. To je věc policie. Jen mě zajímalo, o jaké obtěžování nebo případně řeči šlo,“ vysvětloval valné hromadě.

Delegát Richard Brhel z Hodonína však předsedovu obhajobu zpochybnil. Připomněl, že se předseda s hráčkami před rokem v únoru sešel. „Nezávisle na sobě mi (o schůzce s předsedou, pozn. red.) dívky řekly toto: seděl tam hodinu (předseda Špaček), měl hlavu v dlaních a říkal – to kdybych věděl, kdyby se to stalo mým dětem, tak ho zabiju,“ řekl Richard Brhel. „Buď lžou ta děvčata, nebo ty,“ obrátil se na předsedu.

Za věrohodnost svědectví tří hráček se pak na valné hromadě postavila bývalá reprezentantka Alice Roubalová – v roce 2012, kdy se objevila první podezření proti M. L., byla předsedkyní dozorčí rady asociace stolního tenisu. Tehdy výkonný výbor celou věc bagatelizoval a Roubalové prý řekl, že „bůhví, co se stalo, a že to byla jen jedna z řad stížností rodičů, kteří si prý tenkrát stěžovali na kdeco.

Alice Roubalová připustila, že tehdy také po vyjádřeních výkonného výboru nepovažovala věc za vážnou. Její postoj se však nyní změnil.

Já obdivuju tu slečnu, která s tím teď vyšla, protože sama na sobě vím, že musela sebrat obrovskou, ale obrovskou statečnost, a hluboce se před ní skláním.
Alice Roubalová, delegátka valné hromady ČAST

„Teď vám řeknu něco, co kromě mých rodičů nikdo neví. Když mi bylo deset, byla jsem pohlavně zneužita. Pět let jsem to nikomu neřekla. Po pěti letech jsem onoho člověka potkala s rodiči na kluzišti, dostala jsem hysterický záchvat, rodiče mě odvedli domů a po dvou hodinách ze mě dostali, co se stalo,“ řekla delegátům. „Já jsem je zapřisáhla, že to nesmějí nikdy nikomu říct. Měla jsem tak strašný strach, že jsem nedokázala ani dýchat, a já se vůbec nedivím těm dívkám, že o tom nechtějí mluvit. Já obdivuju tu slečnu, která s tím teď vyšla, protože sama na sobě vím, že musela sebrat obrovskou, ale obrovskou statečnost, a hluboce se před ní skláním. Zvlášť když víme, že se snaží zabránit, aby se to nestávalo těm dalším. Bylo to moje hluboké tajemství, ale považuju za vhodné to tu říct. Pamatuju si veškeré detaily z té události a věřte mi, že ta děvčata si nesou následky po celý život.“

Z veřejně pořízeného záznamu: vystoupení Alice Roubalové.Video: Seznam Zprávy

Vedení asociace pak na valné hromadě čelilo otázkám, jak je možné, že navzdory vážným podezřením z roku 2012 asociace trenéra M. L. později opět zaměstnala jako trenéra a opět s juniorkami objížděl tuzemské i zahraniční turnaje.

„Nebyl obviněn ani potrestán, prostě nic,“ vysvětlil to delegátům místopředseda asociace Nikolas Endal. „Nebyl jediný důvod, aby ten člověk nebyl zaměstnán naší asociací. Když se v loňském roce stal ten druhý případ, úplně to samé, co v roce 2012, tak jsme okamžitě zrušili jeho smlouvu, od té doby pro nás nepracuje.“

Vysvětlení však neuspokojilo nejen delegáty, ale ani přítomného předsedu Národní sportovní agentury Filipa Neussera.

„Budu požadovat po vedení asociace jasné a rázné řešení celé situace. Do té doby není Česká asociace stolního tenisu pro Národní sportovní agenturu důvěryhodný partner. Takové věci tolerovat nelze a osobně se zasadím o to, že se celá kauza nezamete pod stůl,“ řekl Seznam Zprávám jeden z nejvyšších činovníků českého sportu.

Reklama

Doporučované