Hlavní obsah

Hrad chce z rozpočtu skoro půl miliardy, za kancléře to obhajoval zástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Poslanci se zlobí na prezidentskou kancelář, že neumí podrobně vysvětlit své výdaje.

Reklama

Článek

Poslanci rozpočtového výboru ve středu cupovali návrh rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky na rok 2019. Nejvíc jim vadilo, že Hrad své výdaje podrobněji nerozepsal a nevysvětlil.

„Jde téměř o půl miliardy korun a tohle mi přijde příliš útlý, minimalistický a strohý popis na to, abych o takovém mohl vůbec hlasovat. Z toho se nic nedozvím,“ zlobil se poslanec ODS Zbyněk Stanjura. „Mě by například zajímala výše a smysl výdajů na zahraniční cesty pro hradní zaměstnance – jako třeba, když jeli do Číny hledat neexistujícího poradce,“ dodal.

Video: Kolik peněz a za co se na Hradě utrácí v éře Miloše Zemana

Výdaje prezidentské kanceláře v éře Miloše Zemana prudce vzrostly (natočeno v dubnu 2017).Video: Václav Dolejší

Poslankyni Věře Kovářové (STAN) zase vadilo, že do Parlamentu nepřišel rozpočet obhajovat kancléř Vratislav Mynář. Navrhovala jednání přerušit, dokud se hradní šéf nedostaví, ale její záměr neprošel. Místo Mynáře dorazil jeho zástupce Petr Mužák, kancléř se omluvil kvůli přípravě cesty Miloše Zemana do Polska.

„Mám na něho spoustu otázek, on je tím zodpovědným. Například, proč řadu veřejných zakázek na Hradě vyhrávají sponzoři Miloše Zemana? Nebo proč letošní plánované výdaje překročily o téměř 90 milionů korun?“ řekla Kovářová.

Kancelář prezidenta měla v rozpočtu na letošní rok schválené výdaje ve výši 438 milionů korun, ale nakonec utratila přes 522 milionů. Výdaje v éře Miloše Zemana prudce rostou – nejvíc kvůli investicím v Lánské oboře a také kvůli bezpečnostním opatřením na Pražském hradě.

Na příští rok plánuje Hrad výdaje ve výši 389 milionů korun, tedy méně než letos. Není to ale dané tím, že by prezidentská kancelář šetřila. Je to tím, že končí velká investice do zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která patří do Lesní správy Lány. Mimochodem – tuto akci kvůli podezření z korupce vyšetřuje policie, šéf lánské správy je kvůli tomu obviněný.

Reklama

Související témata:

Doporučované