Hlavní obsah

Tip na výlet: Galerie moderního umění v Hradci Králové

Foto: Profimedia.cz

Galerie moderního umění se nachází přímo na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Reklama

Trocha kultury v krásné budově v srdci Hradce Králové. Letní tip Evy Soukeníkové, redaktorky zahraniční redakce Seznam Zpráv.

Článek

Hradec Králové není zase až tak na tajný výlet. Studenti architektury jezdí obdivovat stavby Gočára a Kotěry už léta. Je tam ale stále několik tipů „od místňáka“, které stojí za to.

Jedním z nich je Galerie moderního umění na Velkém náměstí. Nádherná secesní budova s plastikami Ladislava Šalouna prošla nedávno rekonstrukcí a ve sbírkách se dá nalézt to, za co by se nemusela stydět ani Národní galerie. V posledním patře je navíc terasa, ze které je skoro lepší výhled než z Bílé věže.

Galerie moderního umění Hradec Králové

Pozdně secesní budova z let 1911-12 byla vystavěna podle návrhu architekta Osvalda Polívky. Pětipatrová budova zaujme podkrovní nástavbou, jejíž střechu podpírají sochy atlantů od sochaře Františka Fabiánka. Od roku 1990 zde sídlí Galerie moderního umění.

Nejbližší parkoviště: na Velkém náměstí

Restaurace: Pivovarské domy

Po cestě si dejte kávu v café Na kole nebo hradecké pivo Klenot naproti v Pivovarských domech a ty nejlepší knižní i hudební poklady najděte v Antikvariátu Na Rynku hned vedle na Malém náměstí.

Reklama

Doporučované