Hlavní obsah

Hradec Králové zrušil oslavy 28. října, farmářské trhy nechá

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice Hradce Králové kvůli epidemii koronaviru zrušila oslavy státního svátku 28. října, při kterých měly být v královéhradecké filharmonii předány osobnostem medaile města.

Článek

Zrušeno bylo i vítání občánků a setkání s jubilanty, zavřeny byly památky. Naopak tradiční farmářsko-potravinové trhy v ulici Letců v centru města se za přísnějších hygienických opatření konat budou, a to v sobotu dopoledne 17. a 31. října.

„Musíme postupovat v souladu s nařízením vlády, především kulturní život ale ve městě teď na nějaký čas ustane. V tuto chvíli není čas na diskuse, ale je čas na to, být disciplinovaný a společně další vlnu zvládnout,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Uzavřeny jsou v Hradci Králové kulturní památky včetně Bílé věže a dřevěného kostela svatého Mikuláše. Nehraje Klicperovo divadlo, Divadlo Drak ani královéhradecká filharmonie. Zrušené jsou prozatím také veřejné schůze komisí místních samospráv jednotlivých čtvrtí města. Místo aktu k 28. říjnu bude město muset podle Hrabálka najít jinou vhodnou a důstojnou příležitost, při které bude moci královéhradecké osobnosti ocenit.

Konání tradičních farmářsko-potravinových trhů Hradecká kulturní a vzdělávací společnost jako jejich pořadatel konzultovala s krajskou hygienickou stanicí. „Žádný zákaz se na ně nevztahuje, tudíž není nutné je rušit. Je ale potřeba dodržovat zde veškerá nařízená opatření, tedy přiměřené rozestupy a preventivní použití roušek,“ uvedl primátor.

Dnes se vedení města také sešlo se zástupci městských společností. „Zatím je situace v našich společnostech pod kontrolou, fungují standardně a provoz je upravený či omezený pouze s ohledem na platná vládní nařízení. Městské společnosti mají dostatek roušek a dezinfekce na několik týdnů a hlavně v tuto chvíli není nikdo z jejich zaměstnanců pozitivně testovaný na covid-19, pouze pár jednotlivců je v preventivní karanténě,“ uvedl Hrabálek.

Reklama

Doporučované