Hlavní obsah

Hradec kvůli pandemii vyhodil pět hráčů. Svaz výpovědi zrušil, klub nesouhlasí

Foto: Profimedia.cz

Hradec doručil jednostranné výpovědi hned pětici hráčů.

Reklama

Hradecký Mountfield v polovině března doručil pětici hráčů výpovědi smluv, které odůvodnil ukončením sezóny a zásahem vyšší moci. Dva hokejisté se odvolali a dostali za pravdu. Klub s rozhodnutím nesouhlasí a podnikne další kroky.

Článek

Český hokejový svaz ukončil v polovině března kvůli pandemii koronaviru předčasně letošní ročník extraligy. Kluby tak přišly o výraznou část příjmů z play-off a začaly řešit otázku, jak ušetřit a vyhnout se tak ještě větším ztrátám a dluhům.

Jednou z nejvyšších položek, které klub musí hradit, jsou bezpochyby výplaty hráčům. Hradec se tak rozhodl využít bod o zásahu vyšší moci v hráčských smlouvách a jednostranně je vypověděl, a to hned pětici vlastních hráčů.

Nemilého překvapení ve schránce se dočkal Oskars Cibulskis, Oscar Eklund, Petr Šidlík, Lukáš Žejdl a Tomáš Linhart. Tři ze zmíněných hráčů se rozhodli obrátit na Českou asociaci hokejistů, která jim následně doporučila podat odvolání ke Smírčí komisi Českého svazu ledního hokeje. Dva z nich tak nakonec doopravdy učinili.

Smírčí komise ČSLH nyní výpovědi ze strany klubu zneplatnila a zastala se tak hráčů. „Od začátku jsme tyto výpovědi považovali za neoprávněné, nepodložené a neúčinné. S nadšením jsme přijali oznámení Smírčí komise Českého svazu ledního hokeje, že je výpověď neplatná a hráčské smlouvy našich dvou členů z tohoto důvodu nezanikly,“ komentoval rozhodnutí svazu Libor Zbořil, prezident České asociace hokejistů.

Jenže klub s rozhodnutím Smírčí komise nesouhlasí a Seznam Zprávám poskytl následující vyjádření: „Hokejový klub Mountfield HK s dnešním rozhodnutím Smírčí komise ČSLH nesouhlasí. Klub je přesvědčen o tom, že bod týkající se vyšší moci, který je v hráčské smlouvě uveden a na základě kterého klub dané kroky učinil, je v současné situaci uplatnitelný. Další postup v této záležitosti bude řešit právní zástupce klubu.“

Rozhodnutí Smírčí komise je ale konečné a klubu tak v případě přetrvávajícího nesouhlasu nezbyde nic jiného, než se obrátit na civilní soud. Konečný rozsudek ale může dle prezidenta České asociace hokejistů Libora Zbořila padnout i za několik let. Zároveň by Hradec, dle rozhodnutí komise, měl splnit všechny smluvní závazky.

Foto: Profimedia.cz

Mezi hokejisty, kteří od Hradce dostali výpověď, byl i útočník Lukáš Žejdl.

„Dle mého by klub měl respektovat rozhodnutí Smírčí komise, ale pokud ne, musí se obrátit k civilnímu soudu, který by s konečnou platností rozhodl o oprávněnosti či neoprávněnosti podané výpovědi. To může trvat však i více let. Hráč i klub se po tu dobu musí chovat tak, že hráčská smlouva je platná, a pokud tedy klub nebude hradit např. své sjednané finanční závazky, hráč se může obrátit se svou pohledávkou ke Smírčí komisi, případně může uplatnit svoji pohledávku čerpáním z bankovní garance klubu,“ vysvětlil prezident České asociace hokejistů.

Zlomové je rozhodnutí o zneplatnění smluv i pro ostatní hráče, kteří dostali taktéž jednostrannou výpověď s odvoláním na bod ve smlouvě o zásahu vyšší moci. Podobně poškození hokejisté si tak na základě rozhodnutí svazu také mohou podat odvolání ke Smírčí komisi ČSLH.

Libor Zbořil zároveň Seznam Zprávám potvrdil, že podobné kroky skrze hráčskou asociaci provedlo několik dalších hokejistů. „Jako hráčská asociace jsme začali řešit návrh na smírčí řízení u třech dalších hokejistů, ještě před pondělním rozhodnutím v těchto dvou případech. Tyto hodláme podat v nejbližších dnech. Navíc není vyloučeno, že se na nás v této záležitosti obrátí i další hráči. Věřím však, že i toto rozhodnutí přesvědčí kluby případně s hráčem či naší hráčskou asociací vstoupit do jednání za účelem nalezení kompromisu přijatelného pro obě strany,“ sdělil Zbořil redakci Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované