Hlavní obsah

Královéhradecký kraj žádá na potravinovou pomoc dětem přes šest milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Královéhradecký kraj se počtvrté zapojí do projektu Obědy do škol. Od ministerstva práce a sociálních věcí žádá na zajištění pravidelné školní stravy pro děti ze sociálně slabších rodin ve školním roce 2020/2021 6,3 milionu korun.

Článek

Peníze půjdou v Královéhradeckém kraji do 86 škol, které se do projektu přihlásily. Nejvíce dětí kraj vytipoval v okrese Náchod a Trutnov.

„V letošním školním roce se díky tomuto projektu stravuje v našem kraji 495 dětí a pro ten příští jsme vytipovali 980 dětí. Je to však odhad, skutečný počet dětí, které mají na obědy nárok, se ředitelé škol dozvědí od úřadu práce,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Kraj se na projektu finančně nepodílí, je příjemcem dotace, kterou rozděluje. Jednotlivé školy jsou partnery kraje, který zajišťuje veškerou administrativu. Peníze z ministerstva půjdou v okrese Trutnov do 24 škol, stejně tak jako v okrese Náchod. Po třinácti školách v každém okrese bylo vytipováno v okrese Rychnov nad Kněžnou a Hradec Králové. V okrese Jičín je to 12 zařízení.

„Peníze čerpané z Operačního programu potravinové a materiální pomoci pokryjí náklady na stravné v plné výši tak, jako by je platili rodiče dětí,“ uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Podpora je určena také dětem v mateřských školách. V základních školách je to jeden oběd na dítě na den a v mateřských školách je to celodenní stravné, tedy jeden oběd a dvě svačiny pro jedno dítě na den.

V regionu je zhruba 230 mateřských a základních škol.

Reklama

Související témata:

Doporučované