Hlavní obsah

Hraniční kontroly s EU budou podle Britů třífázové

Foto: Profimedia.cz

Protestující požaduje možnost prodloužení přechodného období pro rozhovory Evropské unie s Británií.

Reklama

Kontroly zboží z Evropské unie nezavede Británie po konci přechodného období brexitu okamžitě v celém rozsahu. Nový režim bude spuštěn ve třech fázích ve snaze vyjít vstříc soukromému sektoru zasaženému koronavirem.

Článek

Britská vláda oznámila plánovanou změnu v pátek. Londýn už dříve avizoval, že kontroly v rámci obchodu mezi EU a Velkou Británií jsou nevyhnutelné, ať už bude vyústění probíhajících obchodních jednání jakékoli.

Deník Financial Times (FT) označil rozhodnutí opustit okamžité zahájení plnohodnotných kontrol za zásadní obrat vládní politiky. Ten prý přišel za rostoucího tlaku ze strany firem, které vyjadřovaly obavy ze zhoršení aktuální krize v důsledku zavedení nové podoby vztahu s EU. „Šéf úřadu vlády Michael Gove uznal, že nelze od podniků čekat, že se vypořádají s covidem-19 a zároveň budou čelit potenciálním problémům na hranicích na konci přechodného období po brexitu,“ uvedl v noci FT.

Britská vláda následně představila novou strategii, podle které budou kontroly zboží proudícího do Británie z EU zaváděny ve třech fázích od ledna do července 2021. Cílem je „dát podnikům zasaženým koronavirem více času na přípravy“.

Británie už sice více než čtyři měsíce není členem Unie, v probíhajícím přechodném období brexitu se ale země nadále řídí evropským právem. Provizorium podle nejnovějších vyjádření obou stran nebude prodlouženo a vyprší tedy s koncem letošního roku. Jednání o podobě budoucího partnerství zatím váznou, ministr Gove ovšem už v únoru ohlásil, že nehledě na výsledek rozhovorů přijdou od příštího roku „celní procedury a regulatorní kontroly“.

Již od ledna 2021 mají být podle nového britského plánu na „základní celní požadavky“ připraveni dovozci běžných výrobků od oblečení až po elektroniku. Vládní dokument dále uvádí, že se začne kontrolovat regulované zboží jako alkohol a tabák, a že dovoz bude podléhat clům, ačkoli „platby lze odložit, dokud nebude podané celní prohlášení“.

Ve druhé fázi mají v dubnu příštího roku přibýt procedury týkající se výrobků rostlinného a živočišného původu. Nástup nového hraničního režimu by se měl završit se začátkem července, kdy se potravinářské zboží začne kontrolovat přímo na hraničních přechodech, zatímco celní prohlášení už se budou muset podávat bez prodlení.

Reklama

Doporučované