Hlavní obsah

Hromadný bojkot Blizzardu kvůli podpoře Číny. Umlčuje podporovatele Hongkongu

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americkou herní společnost, která se nejvíc proslavila se svými tituly Warcraft, Diablo nebo StarCraft, zachvátila vlna protestů. Fanoušci, ale i zaměstnanci se proti ní bouří poté, co z turnaje v karetní hře Hearthstone bez nároku na výhru diskvalifikovala hráče z Hongkongu a uložila mu trvalý zákaz za to, že se zastával tamních demonstrujících.

Článek

Hráči populární online virtuální hry s kartami Hearthstone ho znají pod přezdívkou Blitzchung. Probojoval se do turnaje 48 finalistů, kteří po dobu osmi týdnů soutěží o nejlepší umístění a odměnu z celkových půl milionu dolarů v banku.

Vzali mu peníze a příští rok si nezahraje

Pořádající Blizzard Entertainment ho ale týden před koncem vyřadil. A to i přesto, že vyhrál šest zápasů a měl nárok přinejmenším na tři tisíce dolarů, tedy až 70 tisíc korun. Společnost mu výhru odebrala a zakázala účast v dalším ročníku.

Důvod? Hráč jménem Ng Wai Chung pochází z Hongkongu a při jednom z rozhovorů po hře, který se streamoval na platformě Twitch, vyjádřil podporu demonstrujícím v jeho rodném městě. A to se u Blizzardu evidentně nevyplácí.

„Osvoboďte Hongkong, jde o životní revoluci,” volal Chung do živého vysílání. Měl na sobě přitom lyžařské brýle a plynovou masku.

Povinnost a právo vs. Pravidla hry

Známý hráč podle kalifornské společnosti porušil pravidla soutěže, která zakazují „vystupovat způsobem, kvůli kterému by, podle výhradního uvážení firmy, byla vaše osoba veřejně nepřijatelná, který by urážel část, skupinu nebo celou veřejnost, nebo jiným způsobem poškozoval reputaci Blizzardu.”

„Jejich rozhodnutí je přesně takové, jaké jsem ho čekal. Řekl jsem to, protože to podle mě byla moje povinnost a právo,” reagoval Chung.

Peníze komunistů umlčují nežádoucí, píše tvůrce WoW

Krok společnosti bojkotují jak fanoušci, kteří zásobují sociální sítě fotkami, na kterých odinstalovávají své hry, tak zaměstnanci firmy, kteří je vyvíjejí a publikují.

„Jsme v situaci, kdy neomezený komunistický kapitál diktuje naše americké hodnoty. Kvůli Číně cenzurujeme naše hry, kvůli Číně cenzurujeme naše filmy. Teď herní společnosti berou hlas těm, kteří volají po svobodě a demokracii,” napsal na svém twitterovém účtu herní designér Mark Kern.

Protest uvnitř firmy?

Kern pomáhal vytvářet světoznámou hru World of Warcraft (WoW) a přidal se k bojkotu zrušením svého předplatného.

O tom, že rozkol existuje možná i uvnitř samotného Blizzardu, svědčí podle CNN také incident v kalifornském kampusu firmy. Kolem jedné ze soch na nádvoří jsou na zemi kovové desky s vyrytými hodnotami společnosti. Dva z celkových osmi nápisů – „Myslet globálně” a „Na každém hlasu záleží” – někdo zakryl.

Podle bývalého mluvčího firmy Kevina Hovdestanda vyjádřila část zaměstnanců společnosti svůj nesouhlas s aktuální situací.

„Je to těžké, přestat hrát něco, co bylo součástí mého života – tisíce zápasů, stovky hodin sledování jiných. Ale také jsem z Hongkongu a to, co udělali, mi zlomilo srdce,” napsal jeden z fanoušků.

Druhý incident

Druhý incident v živém vysílání se odehrál včera v dalším šampionátu v Hearthstonu. Při přátelském utkání reprezentantů z anglické a americké univerzity zdvihl tým právě z USA nápis „Osvoboďte Hongkong, bojkotujte Blizzard.” Kamera rychle zabrala druhou skupinu a společnost následně video ze svého účtu na Twitchi odstranila. Přesto záznam koluje sociálními sítěmi a nasbíral už přes 400 tisíc zhlédnutí, dodává CNN.

V esportu se tak na stranu Hongkongu staví fanoušci a Pekingu chování Blizzardu určitě nevadí, americký sport nebo filmový a seriálový byznys provází opačný problém.

NBA a South Park

Oblíbený basketbalový tým Houston Rockets tento týden skončil na černé listině čínské vlády, když jeho generální manažer na svém Twitteru vyjádřil podporu protestujícím v Hongkongu. Peking okamžitě přerušil sponzorskou podporu týmu, televize v Číně ukončily přenosy zápasů a čínští fanoušci basketbalu se k NBA hromadně obrátili zády. Omluva týmu nestačila.

Méně vřelou, spíše satirickou omluvu vypustili i tvůrci seriálu South Park. Animovaný pořad zmizel z čínských internetových televizí poté, co Trey Parker a Matt Stone zesměšňovali komunistický režim v Číně. V jedné epizodě poslali do země jednu z hlavních postav seriálu, následně ji nechali čínskými úřady zatknout a poslat na převýchovu a nucené práce, čímž naráželi na čínské autoritářské praktiky. Zesměšňovali i ústupky amerického filmového průmyslu čínským cenzorům.

„Stejně jako Národní basketbalová asociace vítáme čínské cenzory v našich domovech a srdcích. My také milujeme peníze mnohem víc než svobodu a demokracii. Prezident Si vůbec nevypadá jako medvídek Pú. Ať žije velká komunistická strana Číny! Nechť je letošní sklizeň obilnin bohatá. Jsme v pohodě, Číno?” uvedli Trey Parker a Matt Stone.

Dětský seriál Medvídek Pú je v Číně také zakázaný. Před dvěma lety po internetu kolovaly koláže, které k němu čínského vůdce Si Ťin-pchinga přirovnávaly. Na černou listinu v Číně dále patří třeba také Návrat do budoucnosti, Avatar, Šifra Mistra Leonarda nebo Nespoutaný Django.

Reklama

Doporučované