Hlavní obsah

Hrozí masivní invaze mladých hrabošů, varuje ministerstvo

Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Hraboš polní.

Reklama

Ministerstvo zemědělství minulý týden oznámilo, že umožní plošné použití jedu na hlodavce, pokud jejich množství překročí pětinásobek takzvaného prahu škodlivosti. A právě o překonání této hranice hovoří aktuální zpráva ústavu ministerstva.

Článek

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který spadá pod ministerstvo zemědělství, vydal zprávu, podle níž se v příštích dvou měsících dá očekávat masivní invaze hrabošů.

Ti se loni přemnožili a ve velkém ničili úrodu, zejména na jihu Moravy.

„Stav populace je stále srovnatelný se situací na přelomu srpna a září, tedy s letní populací. Pokud se nezmění ráz počasí, můžeme očekávat v únoru a březnu masivní invazi mladých hrabošů, kteří se narodili v průběhu ledna,“ uvedl ÚKZÚZ na svých webových stránkách.

Důležitou informací ústavu je ta, že současná populace hraboše polního podle nové zprávy přesahuje pětinásobek prahu škodlivosti.

Pětinásobek prahu škodlivosti je totiž hranice, nad kterou má být povoleno rozmisťovat jed proti hlodavcům přímo na povrch půdy. Ústav před týdnem oznámil, že právě takové nařízení vypíše.

„Data potvrzují, že síla současné populace v průměru přesahuje pětinásobek prahu škodlivosti, přičemž průměrné hodnoty populací v roce 2014 a 2015 (gradační roky) dosahovaly v tomto období maximálně dvojnásobku prahu škodlivosti,“ uvádí ÚKZÚZ.

Před rokem ústav povolil plošné použití jedu na velkém území republiky. Po plošném použití jedu se loni na Moravě našlo skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů, u kterých testy zbytky jedu prokázaly. Podle ochránců přírody je lepším řešením hluboká orba polí.

Ministerstvo zemědělství loni po silné kritice zrušilo povolení používat jed plošně, zemědělci ho mohou umisťovat pouze přímo do nor a v omezeném množství.

Reklama

Související témata:

Doporučované