Hlavní obsah

Hrozí, že desítky tisíc českých družstevníků zaplatí za svoje byty podruhé

Foto: Unsplash

Jde o desítky tisíc bytů stavěných se státní dotací, kvůli změnám legislativy je ale pro města komplikované převést své podíly na družstva bezplatně, jak se k tomu zavázala při uzavírání smluv.

Reklama

Liberec chce převody svých podílů v bytových domech u sporných smluv z minulosti řešit změnou čtyř zákonů. Obdobným problémem se zabývají i další města v republice.

Článek

Jde o desítky tisíc bytů stavěných se státní dotací, kvůli změnám legislativy je ale pro města komplikované převést své podíly na družstva bezplatně, jak se k tomu zavázala při uzavírání smluv. Hrozí tak, že družstevníci za byty budou muset zaplatit podruhé.

Liberecký kraj a město Liberec proto dnes představily návrh zákona řešícího problémy nájemníků s byty a vlastnickými právy. Zákon by měl umožnit bezúplatný převod nemovitého majetku a zároveň přináší důležitou úpravu ve věci odvodu daně z příjmů.

Návrh zákona je koncipován tak, aby obce získaly právo nakládat s majetkem nabytým s využitím státní dotace na výstavbu nájemních bytů i za cenu nižší než obvyklou, tedy bezplatně či za symbolickou cenu. Obce by na jeho základě měly zároveň nakládat s majetkem s „péčí řádného hospodáře“.

Hejtmanství a město také navrhují, aby byl od daně z příjmů osvobozen příjem nájemníků a členů bytových družstev z nabytí vlastnického práva od obce.

Podle právní kanceláře, u níž si Liberec zadal analýzu, totiž závazek – tedy bezúplatný převod svého podílu na družstva – nemůže radnice splnit pro absolutní neplatnost původních smluv. Vedení Liberce navíc tvrdí, že i kdyby našlo nějakou možnost převést podíl města na družstva zdarma nebo za korunu, družstevníci by za současné právní situace museli platit daň z příjmů. Na byt vychází podle města daň v průměrné výši 200 000 korun. I to by chtělo město eliminovat novelou zákona.

A proč se problém řeší právě teď? U většiny domů uběhlo 20 let do jejich kolaudace, právě po dvou dekádách mělo město podle původních, dnes rozporovaných smluv své podíly na družstva převést.

„Námi navrhovaná změna zákona povede k bezpečné cestě pro obce směrem k narovnání vlastnických vztahů, které vznikaly téměř před dvaceti lety, často právně složitě, a jež jsou podle mého názoru velice problematické a právně nejisté,“ řekl dnes hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Lidé byli tehdy při zajišťování klientů pro projekty družstevního bydlení ujišťováni, že získají pozemky bezúplatně, a celých dvacet let tak žili v domnění, že je skutečně zadarmo dostanou. Nyní by mělo být vše jinak, existují zde mnohá právní rizika a daňová povinnost, což nepovažuji za správné. Stát by měl být schopen držet slovo. Pro návrh chci také získat podporu ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové.“

Aktuálně se v celé České republice problematika dotýká desítek tisíc lidí zhruba ve 23 tisících bytech. Vznikly v letech 2000 až 2007 částečně z dotací, jež činily zhruba 8 miliard korun. „Jen v Liberci je těchto bytů 1 150 v 10 bytových družstvech. Město v nich má podíly zhruba mezi 25 % až 51 %,“ dodal primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). „Schválení této novely zákona by nejen pro Liberec znamenalo zásadní zlom v nešťastném sporu kolem převodu bytů z města na družstva. Potom by totiž převod bytů nájemníky nestál ani korunu. Tato úprava současně odstraňuje jakoukoliv nejistotu a další zpochybňování vlastnických práv v budoucnu.“

„Nechceme druhý H-System“

Podle hejtmana Půty se „problém nedotýká jen Liberce a Jablonce nad Nisou, ale desítek dalších měst po celé republice. Proto věřím, že bude silná politická vůle i u českého parlamentu tento problém urychleně řešit a narovnat jednu právní bytovou křivdu. Nikdo jistě nechceme, aby po republice vznikaly další kauzy podobné tragické situaci klientů H-Systemu“.

František Lukl, předseda Svazu měst a obcí České republiky, libereckou aktivitu vítá. „Starostky a starostové potřebují v dané věci právní jistotu, kterou jim tento návrh přináší. Problematika převodu družstevních podílů bytů vystavěných s pomocí státních dotací se týká desítek obcí a měst v České republice a především desítek tisíc lidí, kteří se takové výstavby zúčastnili,“ řekl Lukl.

Aktivitu Libereckého kraje a statutárního města Liberec podporuje také předseda Sdružení místních samospráv České republiky Stanislav Polčák.

Návrh novely projedná 8. září rada kraje a poté v případě odsouhlasení i krajské zastupitelstvo.

Reklama

Doporučované