Hlavní obsah

Hrozivá předpověď, zanedlouho může být v oceánech více plastů než ryb

Spousta zemí se rozhodla bojovat se znečištěním oceánu.

 

Reklama

Lidstvo zamořuje planetu plasty. Celosvětově se zrecykluje pouze 14 % prodaných plastových obalů a jen 5 % se obnoví opravdu efektivně. Indie nově přišla se zákazem jednorázových plastů, Británie zase plánuje zálohované vratné lahve.

Článek

Podle kampaně Sky Ocean Rescue skončí každý rok v oceánech od pěti do dvanácti milionů tun plastů, které se tak podílejí na znečištění oceánu z 95 %. Pokud by se zvážily všechny plasty v oceánech, dosáhnou podle analýzy nadace Ellen MacArthur v roce 2050 vyšší hmotnosti, než je váha všech mořských ryb.

Kvůli zamoření oceánů má 90 procent mořských ptáků v žaludku plastové obaly. A problém se netýká jen ptáků a ryb, prostřednictvím planktonu se do těla mořských živočichů a následně i člověka dostávají mikroplasty. Do konce století by tak každý člověk mohl zkonzumovat čtyři tisíce kusů mikroplastů ročně.

Ochota recyklovat plasty je přitom podle statistik celosvětově nízká, pouze 14 % obalů se podaří obnovit a jen 5 % plastů se zrecykluje efektivně.

Indie bojuje proti znečištění ovzduší i vod

Indie patří společně s Čínou, Indonésií, Filipínami a Vietnamem k největším světovým producentům plastových odpadů. Indická metropole Dillí chce s enormním znečištěním bojovat a zákazala používání příborů, tašek, kelímků a jiných plastů na jedno použití.

Dillí k zakázu přistoupilo po stížnostech na nezákonné masové spalování plastů a dalších odpadů na třech tamních skládkách, které se podílely na rekordním znečištění ovzduší. Organizace Greenpeace odhadla, že vzduch v Dillí byl v listopadu minulého roku 36krát toxičtější než v Londýně.

Britové si koupí plastové lahve už pouze se zálohou

I britská vláda plánuje snížit produkci plastových odpadů. Londýn zvažuje zavedení vratné zálohy na plastové lahve, čímž chce donutit lidi k důslednému vracení a třídění. Zákazníci zaplatí za každou plastovou nádobu 10 nebo 20 pencí (3 nebo 6 Kč), které dostanou zpět při jejich vrácení.

Británie se tak připojí ke Spojeným státům, Kanadě, Austrálii, Švédsku nebo Německu, kde podobný systém už funguje. Vláda Theresy Mayové chce vylepšit procento recyklace - každý den se použije 35 milionů plastových lahví, z nichž se 16 milionů nezrecykluje.

Britové chtějí napodobit úspěch například amerického státu Kalifornie, která zavedla vratnou zálohu na plastové lahve v roce 1988 a procento vrácených obalů se zvýšilo z 52 na 85 % v roce 2013.

Čeští vědci bodují s bioplasty

Česko zatím podobnou úpravu neplánuje. Od roku 2018 chce pouze obchodníkům zakázat, aby k nákupu rozdávali lehké plastové tašky zadarmo.

Další možností, jak bojovat se znečištěním, je výroba bioplastů. Česká společnost Nafigate Corporation vyvinula technologii Hydal, díky níž lze vyrobit bioplast pomocí bakterií z použitého fritovacího oleje. Taška, kelímek nebo fólie z takového plastu se dokážou v přírodě samy rozložit.

Reklama

Doporučované