Hlavní obsah

Hrušínský: Nejhorší virus je návrat agentů StB, premiér panikou zakrývá problémy

Jan Hrušínský kritizuje rozhodnutí vlády kvůli koronaviru. Je to podle něj cílená likvidace.

Reklama

Rozhodnutí vlády zakázat všechny akce s účastí nad 100 osob tvrdě kritizuje principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Ve svém statusu na Facebooku napsal, že jde o „likvidaci všech nepohodlných“. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětloval, proč mu opatření přijdou nadbytečná a jak divadlo postihnou.

Článek

Nemůžete si právě číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Vy jste velmi ostře kritizoval opatření zavedená po jednání Bezpečnostní rady státu, proč vám přijdou problematická?

Podívejte se, já nechci zlehčovat samozřejmě virus, který se do Evropy rozšířil z Číny, a jeho důsledky. Ale v České republice je podle dat, která dneska byla prezentována, nemocných asi 38 lidí s příznaky lehké chřipky. Tak já si myslím, že pan premiér vyvolává určitou paniku, jež možná má za cíl něco úplně jiného, minimálně zakrýt problémy, které má se svým trestním stíháním a svými kauzami.

Takže to vidíte spíše jako únikový manévr než bezpečnostní opatření?

Já jsem o tom přesvědčen. Víte, Voskovec a Werich měli takovou písničku, jmenovala se Už panikáři jedou. „A už panikáři jdou,“ zpívali. A já si myslím, že tohle je přesně ta situace, kterou tady pan Babiš vyvolává. On v tom dnešním prohlášení říkal, že lidé mají normálně chodit do práce. Tím myslel zřejmě zaměstnance Agrofertu. Protože ostatním, například hercům, muzikantům, sportovcům, zaměstnancům kulturních zařízení a tak, tak těm všem jaksi cestu do práce znemožnil.

Není ale lepší udělat nějaká preventivní opatření, protože vidíme, že Itálie je teď celá v karanténě, Slovensko má ještě méně nakažených případů než 4 desítky, které eviduje Česká republika, a také zavírá školy a divadla.

No, možná by dobré opatření bylo, kdyby přátelé pana prezidenta nelétali v této době do Číny a ve chvíli, kdy přiletí, tak po příletu nechodili do pražských hospod a netvářili se, že se nic neděje. Tam vidím jaksi velký důsledek toho, co se tady děje, co se děje v Evropě.

Ale ta slovenská opatření, kde mají jinou vládu a stejně přistupují k zavírání škol anebo Slovenského národního divadla, vás nepřesvědčí?

To nevím, mám pocit, že na Slovensku se zavíraly nebo rušily akce nad 1000 lidí.

Ani to vás nepřesvědčí?

Víte, možná, že jemu to kompenzovat budou, ale mně určitě ne.

Nestojí za to dělat taková opatření i v případě, kdy sám náměstek ministra zdravotnictví mluví o tom, že je tady nakažený taxikář a těžko se dohledávají kontakty, s kým mohl přijít do styku?

Podívejte se, já nejsem odborník na šíření viru v České republice. Já myslím, že nejhorší vir, který se nám tady rozšířil, je návrat komunismu a návrat agentů StB a udavačů a prospěchářů, kteří zneužívají Českou republiku k vlastnímu obohacení. To si myslím, že je nejnebezpečnější a nejsmrtelnější virus, jaký nás mohl zasáhnout.

Spočítali jste si za vaše divadlo, kolik vás to bude stát? Lze vyčíslit, na kolik vyjde jeden týden bez představení?

To je lehké spočítat, naše náklady se pohybují kolem 2 milionů korun měsíčně. A když nehrajeme, tak zmizí prostě 90 procent příjmů divadla. Takže asi dlouhodobě to nevydržíme. A myslím, že v podobné situaci je tisíce malých dobře fungujících firem v České republice. A to pan premiér určitě dobře ví.

Nesouhlasíme, ale obcházet nařízení nebudeme

Máte nějaké možnosti, jak situaci řešit? Budete žádat po vládě kompenzace?

Tak my doufáme, že nám diváci zachovají přízeň a že nepodlehnou panice, kterou šíří vláda. A že budou dál vést Divadlo Na Jezerce v patrnosti. My zatím situaci řešíme tak, že vstupenky zůstávají v platnosti na dnešní zrušené představení, ale bohužel pan Babiš neřekl, dokdy opatření mají trvat. Takže podle toho se zařídit nikdo nemůže. Takže nevíme. A ve chvíli, kdy najdeme náhradní termín, tak samozřejmě budeme hrát. Nicméně ta ztráta je obrovská pro nás už teď.

Co říkáte na přístup, který zvolila některá kina nebo také knihovna Václava Havla, kdy chtějí monitorovat počet návštěvníků a omezují ho na 99?

Víte, my jsme si zvykli v České republice, především od politiků, že zákony se dají obcházet. Vždycky každý zákon se dá obcházet, pan prezident kouří všude, kde to jde i kde to je zakázáno. Máme tady zákon o protiprávnosti komunistického režimu, a přesto komunisté podporují vládu a drží ji u moci. Dneska sedí 30 let v Parlamentu a zákony se prostě v této zemi nedodržují. A já nic takového dělat nechci, takže my se budeme řídit tím, co vláda vyhlásila. Ale nám by těch 100 diváků nijak ani nepomohlo.

Máte reakce už od vašich diváků, návštěvníků, jak to vnímají?

Zatím velmi pozitivní. Dávají mi za pravdu ve vyjádření, která jsem dal jednak na svém facebookovém statusu a i ve vyjádření, které jsme dali jako oficiální vyjádření Divadla Na Jezerce na našich webových stránkách a na náš Facebook. A zatím slyším většinou, opravdu velkou většinou hlasů slova podpory.

Ještě jednou se zeptám na kompenzace. Budete třeba postupovat jako divadla jednotně a požadovat po vládě náhradu za ušlý zisk?

Já nemůžu mluvit za další ostatní divadla, ale víte, tady je v podstatě těch 30 let takový určitý socialismus, protože přežívají tzv. příspěvkové organizace hlavního města Prahy, které dostávají desítky milionů korun ročně, některá divadla dostávají třeba 90 milionů korun každý rok bez ohledu na svoje výsledky, a tam očekávám, že spíš do těchto divadel půjde nějaká kompenzace. Nemyslím si, že by někdo chtěl kompenzovat ztráty v soukromých divadlech.

Takže takovýto požadavek od vás přímo ani nevzejde směrem k vládě?

To nemohu vyloučit, nevím. Ale víte, když žádáme o srovnatelné dotace třeba s některými ostatními, tak většinou nejsme vyslyšeni. Takže já jsem několik let třeba o dotace vůbec nežádal.

Reklama

Související témata:

Doporučované