Hlavní obsah

Hudební svět si dal pauzu. „Černým úterým“ bojuje proti rasismu

Foto: Profimedia.cz

Hudební svět se v úterý zastavil.

Reklama

Americké protesty neprobíhají pouze v ulicích, ale i v online prostředí. A právě tam se k nim přidává mimo jiné i hudební svět - úterý vyhlásil jako den, kdy si „show musí dát pauzu“.

Článek

Dvě hudební producentky Jamila Thomasová a Brianna Agyemangová se rozhodly, že vyzvou hudební svět, aby na jeden den, 2. června, přestal fungovat. Připojují se tak k protestům, které probíhají v ulicích po celých Spojených státech. Vyvolala je série násilností a zabití občanů černé pleti.

K výzvě #TheShowMustBePaused (Show si musí dát pauzu) se připojila už i Billie Eilish nebo Rolling Stones. Umělci zrušili své akce, koncerty, přenosy a jakoukoliv aktivitu.

„Hudební průmysl je multimiliardové odvětví. Odvětví, které čerpalo z černošského umění,“ píší Thomasová s Agyemangovou v prohlášení: „Jsme unavené a změny nedosáhneme samy,“ pokračují.

Organizátorky vyzvaly i velké korporace, aby se účastnily protestu. Vyhověly i velké značky, například Sony Music nebo Columbia Records. Ve vysílání hudební stanice MTV řekl šéf ViacomCBS Chris McCarthy, že vyzývá své zaměstnance, aby „se nesoustředili na práci, ale na svou komunitu“.

Stanice, které patří do skupiny ViacomCBS, přeruší své vysílání na 8 minut a 46 sekund - stejnou dobu, jako klečel policista Derek Chauvin na krku George Floyda, než se udusil. Po celou dobu bude například MTV nebo Comedy Central vysílat symbolicky - černý obraz.

Iniciativa vznikla v neděli, v úterý si „už daly pauzu“ hvězdy světového showbyznysu, ale také hudební a lifestylové časopisy, které na jeden den zastavily svoji produkci. A přidaly se i české tituly. Například hudební časopisy Headliner a Full Moon.

„I když se nás třeba aktuální dění v USA zdánlivě netýká, rasismus a diskriminace bohužel ano,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy šéfredaktor Headlineru Jan Vedral, proč se rozhodli se k iniciativě připojit: „Je to symbolické upozornění na to, co samozřejmě považujeme za normální 365 dní v roce,“ komentuje.

Podle Vedrala je to ale také upozornění na to, že většina současné hudby má „černé kořeny“ a že právě hudba dokáže spojovat a překonávat bariéry nenásilnou cestou. „V roce 2020 by měl být rasismus už opravdu přežitek,“ dodává.

Nepřidávejte to na Instagram

Není to ale jediná cesta, kterou slavní Američané vyjadřují svůj politický názor. Rapper Jay-Z hovořil s minnesotským guvernérem Timem Walzem o tom, co se dá udělat pro černošskou komunitu. Zpěvačka Beyoncé přidala na Instagram velmi emotivní zprávu. „Všichni jsme svědky vraždy za bílého dne. Nesmíme tu bolest normalizovat,“ apeluje na své fanoušky.

A známé osobnosti se objevují přímo v ulicích. Ariana Grande, Fiona Apple, ale i herec Cole Sprouse, kterého dokonce během protestů zatkla policie. Americké hvězdy showbyznysu ale využívají především svých početných sledujících na sociálních sítích. Celá úterní akce se nazývá „Blackout Tuesday“.

Například na Instagram začaly nejen americké osobnosti, ale běžní uživatelé po celém světě přidávat jednoduchý příspěvek v podobě černého čtverce. Pod hashtagem #BlackLivesMatter tak člověk nalezne působivou monochromatickou galerii.

Na to si ale začali stěžovat ti, kteří pomocí hashtagu informují o aktuálním dění z ulic. Tím, že lidé po celém světě přidají každou chvilku černý příspěvek, se tak prakticky nedá dostat ke svědectvím z protestů. „Aniž byste chtěli, schováváte zásadní informace, které sdílíme online,“ stěžoval si na Twitteru Anthony James Williams: „Řekněte svým kamarádům, aby toho nechali.“

Reklama

Doporučované