Hlavní obsah
Online

Protesty se v USA rozšířily do 70 měst, v Paříži hořela americká vlajka

Foto: Profimedia.cz

Protesty v USA trvají již týden.

Reklama

aktualizováno •

Již týden pokračuje napříč Spojenými státy vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda při policejním zásahu ve městě Minneapolis. Dění sledujeme online.

Článek

Hlavní události

- Pokud si starostové měst a guvernéři států nedokážou s nepokoji poradit, bude nasazena armáda, pohrozil Trump. Nejvyšší představitel USA již dříve vyzýval představitele místní samosprávy k tvrdšímu postupu proti demonstracím a kritizoval je, že jejich dosavadní kroky jsou slabošské.

- Soukromá pitva amerického černocha George Floyda, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení následkem tlaku na záda a krk. V pondělí to podle agentury AP oznámil právní zástupce rodiny. Výsledek soukromé pitvy se výrazně liší od závěrů oficiálního ohledání, podle kterého ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

- Sedmý den pokračovaly v USA protesty kvůli smrti černocha George Floyda při policejním zásahu v Minneapolisu. Připojilo se k nim více než 75 měst, i když ve čtyřech desítkách z nich platí zákaz nočního vycházení. New Yorkem pochodovaly tisíce lidí a z videí je patrné rabování například na Manhattanu. Při střelbě bylo zasaženo nejméně pět policistů, další tři pak byli zraněni při srážce s auty. Z Chicaga jsou hlášeni dva mrtví.

Dění v USA jsme sledovali i včera:

  • Nepovolená demonstrace v Paříži skončila výtržnostmi

    Policejní těžkooděnci v Paříži zasáhli slzným plynem proti demonstrantům, kteří začali páchat výtržnosti po poklidné, ale nepovolené demonstraci proti násilí bezpečnostních složek a rasové nespravedlnosti. Napsala to agentura AP poté, co se u jednoho z pařížských soudů sešly tisíce lidí v reakci na vlnu protestů v USA. Úřady předtím manifestaci zakázaly, protože kvůli epidemii covid-19 ve Francii stále nejsou povolené akce o více než deseti lidech.

    V centru Paříže se ovšem během večera shromáždil početný dav, televize BFM TV s odvoláním na policejní zdroj píše o 19 000 účastnících. Podle AP byl průběh manifestace asi dvě hodiny poklidný, to se ale změnilo kolem 21:00. Směrem k policistům začaly létat kameny a jeden z účastníků zapálil americkou vlajku pověšenou na sloupu.

  • Tři ze čtyř policistů přítomných u zásahu proti Floydovi zůstávají na svobodě

    Na svobodě zůstávají tři ze čtyř policistů přítomných u zásahu proti Floydovi, ačkoliv přišli o práci ve sboru. Čtvrtý z policistů Derek Chauvin, který podle záznamu kolemjdoucího tiskl Floydovi koleno na krk, je ve vazbě. Před soud by měl poprvé předstoupit 8. června. Ten den se také v texaském Houstonu bude konat veřejný pietní akt za George Floyda.

    Chauvin podle trestního oznámení klečel na Floydově krku osm minut a 46 vteřin, z čehož dvě minuty a 53 vteřin bylo v době, kdy muž již nereagoval. Předtím Floyd prosil, aby ho policie nezabíjela, a opakovaně si stěžoval, že nemůže dýchat.

  • Zákaz vycházení platí ve 40 městech USA

    Ve městě New York bude do konce týdne platit zákaz nočního vycházení od 20 hodin večer do pěti hodin ráno. Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že úřady nebudou tolerovat násilí ani útoky na policisty.

    Protesty se za poslední týden rozšířily do 75 měst i přesto, že zákaz nočního vycházení platí ve 40 z nich. Podle propočtů agentury AP policie zadržela za poslední týden po celé zemi nejméně 5600 lidí například kvůli krádežím, blokování dálnic nebo právě porušování zákazu vycházení.

  • Do Kalifornie dorazilo 2 400 členů národní gardy. V ulicích USA jich je 18 000

    Do Kalifornie dorazilo k nastolení a udržení pořádku dalších 2 400 členů národní gardy. Asi polovina je soustředěna ve větší oblasti Los Angeles, další jsou v Sacramentu a okresu Alameda v severní Kalifornii, píše CNN s odvoláním na Briana Fergusona, tiskového mluvčího kalifornského guvernéra.

    V ulicích měst ve 29 státech je kromě policistů aktuálně nasazeno přes 18 000 příslušníků národní gardy, což je rezervní složka amerických ozbrojených sil. Podle jejich vedení se dalších 42 000 členů podílí na operacích souvisejících s epidemií koronaviru.

  • Pentagon zvýšil stupeň ochrany svých objektů na druhý nejvyšší

    Americké ministerstvo obrany kvůli nepokojům, jež vypukly kvůli úmrtí černocha George Floyda, vyhlásilo druhý nejvyšší stupeň ochrany ve svém sídle ve Washingtonu i na dalších místech v regionu hlavního města USA. Na svých internetových stránkách o tom informuje televize CNN.

    „Zvýšili jsme stupeň ochrany na vybraných místech v regionu hlavního města, abychom co nejlépe zajistili bezpečnost našich vojáků a jejich rodin,“ uvedl mluvčí severního velitelství amerických ozbrojených sil, které má na starosti vojenské operace na pevninské části Spojených států.

  • FIFA vyzvala národní svazy, aby netrestaly hráče protestující proti smrti Floyda

    Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) vyzvala národní svazy, aby netrestaly hráče protestující proti smrti Floyda. Stalo se tak poté, co německý fotbalový svaz o víkendu zahájil disciplinární řízení s několika hráči, kteří při zápasech Bundesligy připomněli úmrtí 46letého černocha.

  • Trumpovu pózu s biblí kritizují i republikáni

    Chování amerického prezidenta Donalda Trumpa se nelíbí ani některým členům jeho Republikánské strany. „Existuje základní - ústavou dané - právo protestovat a jsem proti tomu, aby byl poklidný protest rozháněn kvůli fotografování, při němž je slovo boží použito jako rekvizita,“ řekl republikánský senátor za Nebrasku Ben Sasse. „Pokud se ptáte, zda se má nasadit slzný plyn, aby byla vyklizena cesta a prezident se mohl nechat vyfotit, odpověď, zní: Ne,“ řekl serveru Politico jihokarolínský senátor Tim Scott. Britská BBC připomíná, že jde o jediného černošského člena Senátu za republikány.

    „Skončíme nepokoje a bezpráví, které se v naší zemi rozšířily,“ řekl Trump v pondělí večer místního času v Růžové zahradě Bílého domu. „Jsem váš prezident práva a pořádku,“ dodal. V pozadí se ozývaly hlasité rány, protože pořádkové síly zrovna rozháněly nenásilný protest na Lafayettově náměstí naproti prezidentskému sídlu. Následně vyšlo najevo, že cílem policejního zákroku bylo náměstí vyčistit od demonstrantů, aby jím mohl Trump přejít k nedalekému kostelu, kde se nechal fotit s biblí v ruce.

    Foto: Twitter.com/ForrestDavid01

    Americký prezident Donald Trump se nechal fotit s biblí v ruce.

  • Protesty v USA provází příval manipulativních příspěvků na sítích

    Videa starších událostí či snímky z jiné země, pochybná tvrzení o pohřešovaných či nepodložené výroky o placených demonstrantech. Podobně jako jiné zásadní události z posledních let i současnou vlnu amerických protestů proti policejnímu násilí na Američanech černé pleti provází nespočet dezinformačních sdělení na sociálních sítích, ať už úmyslně či neúmyslně šířených. Situaci dokumentuje například zpravodajský web BBC, reportéři webu BuzzFeed News už evidují desítky různých „hoaxů a zavádějících příspěvků“.

    Na internetu se objevily také konspirační teorie o pozadí protestů, které jsou ve skutečnosti reakcí na smrt George Floyda v policejní vazbě, a další případy násilí policistů na černoších. BBC eviduje například „virální“ příspěvky, které bez důkazů s vývojem spojují George Sorose. Tento americký finančník maďarského původu je oblíbeným „strašákem“ dezinformačních platforem, přičemž bývá obviňován z podpory nelegální migrace či protivládních protestů v řadě zemí.

    Často používanou technikou je v podobných kontextech „recyklace“ starých fotografií a videí. Podle BBC aktuálně velký ohlas na sociálních sítích zaznamenává i klip, na kterém dva policisté zatýkají Afroameričana v červeném tričku. Video se šíří s popiskem, podle kterého je zatýkaný muž agentem FBI, a je prezentováno jako příklad rasových předsudků strážců zákona. Policejní sbor daného okrsku v Minnesotě, kde k zatčení došlo, ovšem podotkl, že incident se stal loni v červnu a že podezřelý nebyl příslušníkem FBI. Důvodem krátkého zadržení bylo to, že muž byl mylně považován za hledanou osobu.

  • Za tři dny protestů došlo v USA nejméně k 125 případům porušení svobody tisku

    Místní a státní policejní složky v USA musí přestat cílit na novináře a zajistit, aby reportéři byli osvobozeni od zákazu vycházení. Uvedl to Výbor pro ochranu novinářů (CPJ), který informoval o nejméně 125 případech možného porušení svobody tisku.

    Americká nezisková organizace US Press Freedom Tracker vyšetřuje více než stovku takových případů. Ve zhruba 90 případech šlo podle organizace přímo o útoky. O zásahu slzným plynem, gumovými projektily nebo pepřovým sprejem už podalo svědectví mnoho reportérů, kteří byli podle svých slov viditelně označeni jako zástupci tisku.

  • V New Yorku bude zákaz nočního vycházení do konce týdne

    Zákaz nočního vycházení od 20 hodin večer do pěti hodin ráno místního času bude v New Yorku platit do konce tohoto týdne. Dnes to oznámil starosta největšího amerického města Bill de Blasio. Tamní úřady lidem opouštět domovy zakázaly v souvislosti s násilnostmi, jež vypukly po nedávné smrti černocha George Floyda.

    De Blasio podle televize CNN vyzval demonstranty, aby dnes protestovali během dne. „Pak, prosím, jděte domů, protože večer máme práci s tím, abychom ve městě udrželi klid,“ řekl de Blasio. Dodal, že podporuje mírumilovné protesty, a varoval, že pokud demonstranti nebudou poslouchat nařízení úřadů, nezůstane to bez reakce. „Nebudeme tolerovat jakékoliv násilí. Nebudeme tolerovat útoky na policisty. Nebudeme tolerovat rozdmýchávání nenávisti,“ upozornil starosta.

  • Rádia, televize i hudební průmysl mají kvůli Floydovi „blackout“

    Některé rozhlasové stanice a televize ve Spojených státech a Británii v úterý rázně změnily program v souvislosti se smrtí černocha George Floyda. „Blackout“, tedy výpadek, si ve snaze upozornit na rasismus, kterému čelí příslušníci menšin, na sociálních sítích nastavily také mnohé známé osobnosti popkultury pod heslem „Show si musí dát pauzu“.

  • Německý ministr zahraničí označil protesty za pochopitelné a legitimní

    Německý ministr zahraničí Heiko Maas protesty v amerických městech označil za „pochopitelné a více než legitimní“, zůstanou-li pokojné. Použití násilí se podle něj musí kritizovat a také vyšetřit. Novinářům musí být podle něj umožněna nezávislá práce.

    Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová v úterý uvedla, že protesty v USA ještě více zviditelnily policejní násilí proti lidem tmavé barvy pleti a také historické nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči, vzdělání a zaměstnání. Podobnou roli podle Bacheletové sehrála i nynější koronavirová pandemie.

  • Syrský umělec nakreslil portrét George Floyda na zeď rozpadlé budovy

    Syrský umělec v Idlibu namaloval na poslední stojící zeď budovy, kterou poškodily nálety syrského režimu, portrét George Floyda, jehož smrt vyvolala protesty proti policejní brutalitě po celých Spojených státech amerických. Informoval o tom web Al Arabiya.

    Aziz Asmar na malbě pracoval se svým kolegou Anisem Hamdounem. Uvedl, že záběry násilné smrti Floyda mu připomněly syrské děti, které zemřely po chemickém útoku v Damašku v roce 2017.

  • New York byl podle Trumpa roztrhán na kusy

    „Včerejšek byl pro bratry Cuomovy špatným dnem. New York prohrál s lupiči, radikální levicí a všemi ostatními formami lidské spodiny. Guvernér (Andrew Cuomo - pozn. red.) odmítl na základě mé nabídky povolat dominantní národní gardu. NYC byl roztrhán na kusy,“ napsal Trump na Twitteru.

  • „Trump rozdmýchává ohně. Je to zbabělé a nebezpečné,“ říká Pelosiová

    Silnou kritiku si americký prezident Donald Trump vysloužil od dvou nejvýše postavených členů Kongresu za Demokraty Nancy Pelosiové a Chucka Schumera. „Používat slzný plyn na pokojné protestující bez provokace jen proto, aby prezident mohl pózovat na fotku před kostelem, je zneuctěním veškerých hodnot, které nás víra učí,“ uvedli zákonodárci ve společném prohlášení.

  • Při střelbě bylo zasaženo pět policistů, tři byli zraněni při srážce s auty

    Kromě případů policejní brutality se objevují i případy násilností právě vůči policejním sborům. Ty se odehrály i v Bronxu, kde dnes ráno najelo auto do policisty stojícího na silnici. Policista byl těžce zraněn, ale jeho stav je stabilizovaný.

    Hlášeny jsou i další útoky na policisty – v St. Louis původně poklidný protest přerostl v násilí a lidé začali rozbíjet okna a rabovat obchody. V centru města zapálili ohně a tamní policie oznámila, že čtyři její členové byli postřeleni a museli být hospitalizováni. Život nikoho z nich není v ohrožení.

    Další postřelený z řad policistů je hlášen z Las Vegas, kde se střílelo v centru města. V Las Vegas bylo za tři noci protestů zatčeno 338 lidí. Dva policisté byli také zraněni v Buffalu, když do nich najelo auto při konfrontaci u tamní policejní stanice.

  • Británie odmítá, že studii o nákaze minorit nemocí covid-19 odložila kvůli protestům

    Britská vláda odmítá, že za odložení výsledků studie, která sledovala nákazu koronavirem mezi minoritami, mohou současné protesty ve Spojených státech.

    Studie analyzuje, jaký vliv mají faktory jako například etnicita, pohlaví či obezita na zdraví jedince, který se nakazí onemocněním covid-19. Měla být zveřejněna na konci května. Podle britského ministerstva zdravotnictví a sociální péče ale bude studie publikovaná do konce týdne.

    Informoval o tom server CNN.

  • Twitter smazal falešný účet Antify, stáli za ním neonacisté

    Společnost Twitter v pondělí oznámila, že smazala účet, který vystupoval jako profil levicově anarchistického hnutí Antifa. Podle firmy jej však ve skutečnosti vytvořila americká neonacistická skupina Identity Evropa. Její příspěvky vyzývaly k násilnostem při současných nepokojích v USA.

    Účet sice sledovalo jen několik stovek lidí, jeho odhalení je nicméně podle stanice CNN důkazem toho, že se americká extrémní pravice snaží podněcovat násilnosti při současných protestech, které jsou největší za několik posledních desetiletí.

    Americký prezident Donald Trump o víkendu svaloval vinu za násilnosti při protestech na radikální levici a na Twitteru informoval, že jeho administrativa označí Antifu, tedy antifašistickou akci, za teroristickou organizaci.

  • Světové protesty proti rasismu vzbuzují obavy ze šíření koronaviru

    Solidaritu s americkými demonstracemi proti policejní brutalitě a rasismu přišly v Sydney v úterý vyjádřit tisíce lidí, a to i přes zákaz shromažďování zavedený kvůli epidemii nemoci covid-19. Demonstranti tak navázali na hromadné protesty, jež se v pondělí konaly po celém světě. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v úterý vyzvala demonstranty k opatrnosti.

    Někteří z demonstrantů v Sydney měli přes nos a ústa roušky, mnoho z nich neslo transparenty s nápisy „Nemůžu dýchat“ nebo „Na černošských životech záleží“.

    Amsterdamská starostka Femke Halsemaová se v úterý kvůli pondělním antirasistickým protestům v nizozemské metropoli potýkala s kritikou. Organizátoři původně očekávali dvě až tři stovky účastníků, nakonec však přišlo několik tisíc lidí. Podle starostky město velký počet protestujících překvapil, nemohlo ale proti nim nijak zasáhnout.

  • Borrell: Smrt Floyda je zneužitím moci, lidé mohou protestovat

    Evropská unie je šokována smrtí černocha George Floyda ve Spojených státech, která byla zjevným zneužitím moci. Prohlásil to v úterý šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle něhož EU podporuje právo Američanů na poklidné protesty. Evropský blok zároveň odsuzuje jakékoli projevy násilí, dodal Borrell.

    „Je to zneužití moci, které je třeba odsoudit,“ řekl v úterý novinářům španělský politik k Floydovu skonu, který byl minulý týden důsledkem násilného zásahu bělošského policisty při zatýkání ve městě Minneapolis.

Reklama

Hlavní zprávy