Hlavní obsah

Hurikán Irma zesílil na čtvrtý stupeň a míří do Karibiku. Hrozí, že zasáhne i jih USA

Hurikán Irma dosáhl čtvrtého stupněVideo: AP

 

Reklama

Hurikán Irma se má do Karibiku přiřítit ve středu ráno středoevropského času, zda zasáhne i USA, zatím není jasné, na přesnou předpověď je brzy.

Článek

Hurikán Irma už dosáhl čtvrtého z pěti stupňů a do Karibiku by měl dorazit ve středu brzy ráno středoevropského času. Doprovází ho vítr o rychlosti 215 km/h. Podle meteorologů zasáhne severní část Malých Antil, potom ostrov Hispaniola a Kubu.

Nebezpečí ale hrozí i na jihu USA. Irma možná zasáhne Floridu, Georgii a Jižní i Severní Karolínu. Na přesnou předpověď dráhy hurikánu je ale podle amerického Národního střediska pro hurikány příliš brzy.

Meteorologové varují, že hurikán Irma s sebou přinese vydatné srážky. Na některých místech by mohlo spadnout až 25 centimetrů. Hurikán by tak mohl způsobit záplavy a sesuvy půdy. Patří k systémům, které se vytvářejí u Kapverdských ostrovů u západní Afriky a přesouvají se pak na západ téměř přes celý Atlantik. Podle Národního střediska pro hurikány jsou to často nejsilnější bouře vůbec.

Pokud Irma zasáhne USA, bude to druhá přírodní katastrofa v krátkém časovém rozmezí. Spojené státy se stále vzpamatovávají ze škod, které způsobil hurikán Harvey. Zemřelo při něm nejméně 30 lidí.

Hurikán Harvey zachytily kamery Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Jakub Říha

Reklama

Související témata:

Doporučované