Hlavní obsah

Huť Liberty Ostrava odstaví kvůli koronaviru jednu z vysokých pecí

Foto: Liberty Steel Ostrava

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení hutí tvrdí, že kvůli nejistotě vyvolané koronavirem musí snížit výrobu železa o dvacet procent. S plnou výrobou počítá zase od srpna. Odboráři se bojí o budoucnost firmy.

Článek

Huť Liberty Ostrava kvůli pandemii koronaviru dočasně odstaví vysokou pec číslo 2 a sníží do konce srpna výrobu surového železa o 20 procent. Opatření bude mít dopad přibližně na 400 zaměstnanců, což je podle firmy méně než sedm procent. Huť je využije v jiných provozech, část pracovníků ale zůstane doma.

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika Petr Slanina uvedl, že odbory s několikaměsíční odstávkou vysoké pece nesouhlasí a mají obavy o budoucnost firmy.

Mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková uvedla, že opatření umožní omezit výrobu a snížit skladové zásoby oceli, čímž huti pomůže k tomu, aby se lépe přizpůsobila výraznému ochlazování ocelářského trhu v Evropě. „Nové opatření zajistí zachování provozní a obchodní flexibility podniku tak, aby se dokázal efektivně adaptovat na změny poptávky zákazníků. Snížení výroby zvládne huť bez propouštění,“ uvedla mluvčí.

Zákazníci firmy podle ní hlásí o 30 procent nižší poptávku. „Nadcházející období roku bývá vrcholem stavební sezony s největším odbytem oceli na stavbách. Nyní se ale situace vyznačuje velkou nestabilitou a nejistotou ohledně dalšího vývoje,“ uvedla mluvčí.

Generální ředitel Liberty Ostrava Pascal Genest uvedl, že pandemie narušila fungování evropského ocelářského průmyslu a navazujících odvětví. „Sfoukání vysoké pece pečlivě připravujeme již několik týdnů a dokončíme jej na konci dubna. Návrat pece do plného provozu plánujeme koncem srpna, ale pokud to situace na trhu dovolí, o měsíc jej uspíšíme,“ uvedl Genest. Dodal, že firma nadále bude schopna plnit potřeby zákazníků.

Odboráři: pro sfoukání pece není důvod

Odborové organizace působící v huti vydaly prohlášení, že s několikaměsíční odstávkou jedné vysoké pece zásadně nesouhlasí. „Zaměstnavatel nás ani po opakovaných schůzkách nepřesvědčil o finančních a provozních důvodech, proč by provoz na jednu vysokou pec měl být pro naši huť výhodnější,“ uvedly odbory.

Současné dopady pandemie na firmu jsou podle nich minimální. „Nejsme přesvědčeni, že současná situace je natolik vážná, aby vyžadovala takto drastické omezení výrobních kapacit,“ uvedli odboráři. Dopady současné situace související s pandemií podle nich vedení společnosti přeceňuje.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Dodává výrobky do více než 40 zemí. Výrobní kapacita firmy je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má 6 000 zaměstnanců. Huť patří do skupiny Liberty Steel Group, která je součástí globálního uskupení GFG Alliance, jež patří rodině britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Reklama

Doporučované