Hlavní obsah

Hvězdné války se vracejí? Rusové měli vypustit do vesmíru smrtící satelit

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Američané a Britové obvinili Rusko z toho, že ve vesmíru otestovalo zbraň. Ta je podle Londýna a Washingtonu schopna zlikvidovat satelity ostatních států.

Článek

„Krok, jako je tento, ohrožuje mírové využívání vesmíru a znamená riziko vzniku úlomků, které představují hrozbu pro celosvětově důležité satelity a kosmické systémy,“ prohlásil o ruské aktivitě ve vesmíru vicemaršál letectva Harvey Smyth z britského ministerstva obrany. Londýn Moskvu vyzval, aby se dalším takovým testům vyhnula.

Podle amerického vesmírného velitelství se od ruské družice Kosmos 2543 oddělil 15. července jiný objekt připomínající zbraň. Ta má být podle USA určena k využití proti cizím satelitům. Objekt dostal od Američanů označení 45915.

„Je to další důkaz toho, že Rusko bez ustání pracuje na vývoji a testování kosmických systémů v souladu s vojenskou doktrínou Kremlu o použití zbraní ohrožujících americká a spojenecká vesmírná zařízení,“ cituje americká zpráva šéfa amerického vesmírného velení Jaye Raymonda.

Pentagon upozorňuje, že jde o podobný incident jako v roce 2017. Tehdy z ruského satelitu vyletěl menší objekt, který stínil a monitoroval americkou špionážní družici a pak do vesmíru vystřelil vysokorychlostní projektil.

Moskva ho tehdy označila za inspekční satelit, který má kontrolovat poškození ostatních družic. Stejně teď ruské ministerstvo obrany informovalo i o červencovém testu: šlo o inspekční přiblížení k jiné ruské družici.

Americká televize ABC píše, že je červencová aktivita už třetím ruský testem, který má vést k vývoji „zabijáckých satelitů“. O aktivitě ruských satelitů mluvil Raymond už letos v únoru, když vylétávající ruská zařízení přirovnal k matrjošce.

Z družice Kosmos 254, kterou Rusové vypustili loni v listopadu, na oběžné dráze vystoupila družice Kosmos 2543. Právě ta se minulý týden zapojila do testu. Obě družice podle Raymonda kooperují a pohybují se blízko amerického špionážního satelitu USA-245.

Reklama

Doporučované