Hlavní obsah

Raketa Falcon 9 znovu v akci. Tentokrát vynesla družici

Foto: https://commons.wikimedia.org/

Ilustrační fotografie.

Reklama

Raketa Falcon 9 vesmírné společnosti SpaceX splnila svůj další úkol. V květnu dopravila dva astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici, včera se vrátila zpět do vesmíru, aby na oběžnou dráhu vynesla jihokorejský satelit.

Článek

Miliardáři Elonu Muskovi dělají radost nejen akcie automobilky Tesla, ale také jeho vesmírné projekty. Včera půl hodiny před půlnocí středoevropského času odstartovala z floridské stanice Cape Canaveral Air Force Station raketa Falcon 9, jejímž úkolem bylo vynést na orbitu satelit.

Nosič v pořádku dopravil jihokorejskou družici, která dostala jméno ANASIS-II, na oběžnou dráhu, kde má sloužit jihokorejským vojenským potřebám. Americká vesmírná společnost SpaceX na svém Twitteru oznámila, že další mise Falcon 9 byla úspěšně splněna. „Umístění ANASIS-II potvrzeno,“ uvedla.

Podle serveru CNN byl start rakety původně naplánován na 14. července. SpaceX se však rozhodla pro jeho odložení, aby získala čas na další předletové kontroly.

Nižší náklady

Raketa Falcon 9 je jediným vesmírným vozidlem na světě, které je vyrobeno k opakovanému použití. Je schopná vzlétnout až pětkrát. Vizionář Musk však uvedl, že nejnovější verze rakety může vzlétnout třeba desetkrát s minimálními opravami mezi jednotlivými lety. Možnost létat v raketě víckrát šetří společnosti SpaceX hlavně finance. Opětovná použitelnost umožňuje zachovat nejdražší části rakety, což výrazně snižuje náklady.

Před 51 dny plnil nosič rakety Falcon 9 úplně jinou úlohu. Úspěšně dopravila americké astronauty Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho v lodi Crew Dragon na Mezinárodní vesmírnou stanici. Jejich návrat na Zemi se očekává 2. srpna.

Šlo o vůbec první let do vesmíru soukromé společnosti s lidskou posádkou, na němž SpaceX spolupracovala s vesmírnou agenturou NASA. Muskova firma tak dokázala, že je schopná na ISS pravidelně dopravovat kosmonauty. Do budoucna se počítá i se čtyřmi lidmi na palubě, jelikož kapacita letounu je až sedm pasažérů.

Po úspěšném umístění družice ANASIS-II tedy bude pro Muskovu raketu dalším důležitým úkolem vyzvednutí dvou astronautů z Mezinárodní vesmírné stanice a jejich bezpečné vrácení zpět na Zemi.

Reklama

Doporučované