Hlavní obsah

Hvězdy nové Premier League? Klopp, Guardiola a VAR přehledný i pro diváky, míní Hošek, Šídlo, Mádl

Jiří Hošek, Jindřich Šídlo a Luděk Mádl glosují nový ročník anglické fotbalové Premier League.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Obhájce mistrovského titulu Manchester City a vítěz Ligy mistrů Liverpool FC jsou jasnými favority nového ročníku nejvyšší anglické fotbalové soutěže, která dnes večer začíná předehrávkou právě mezi Liverpoolem a týmem Norwiche. Tento duel, stejně jako všechny ostatní v soutěži, bude hlídat technologie videorozhodčího, zkráceně VAR. V Anglii však bude nastavená poněkud jinak, než jak to známe například z české ligy.

Článek

Co čeká od nového ročníku Premier League trojice jejích fanoušků, jinak protagonistů pořadu Jiná liga, tedy Jiří Hošek s Luďkem Mádlem a Jindřichem Śídlem, to zjistíte ve videu nad tímto článkem.

Snadná pro ně byla odpověď na anketní otázku, kdo bude nejlepším Čechem v soutěži. Na ligových soupiskách účastníků totiž najdeme jen Matěje Vydru, konkrétně v Burnley.

Jak známo, brankář Petr Čech okamžitě po skončení své aktivní hráčské kariéry zahájil v Chelsea kariéru funkcionářskou. A Tomáš Kalas, dosud kmenový hráč Chelsea, už patří se vším všudy druholigovému klubu Bristol City.

V mládežnických kádrech Manchesteru United a Liverpoolu sice figurují talentovaní gólmani Matěj Kovář a Vítězslav Jaroš, ovšem jejich nasazení do zápasů Premier League je velmi málo pravděpodobné. Pamětníci společného státu se Slováky si tak coby krajana mohou „nárokovat” gólmana Martina Dúbravku z Newcastlu, který si už na Britských ostrovech stihl vydobýt velmi slušné renomé.

Byť byl nedělní zápas o Community Shield, tedy anglický Superpohár, mezi Manchesterem City a Liverpoolem někde na pomezí soutěžního a přípravného zápasu, ostatním týmům dost výrazně naznačil, že si to rozdají přinejlepším zase jen o 3. místo. Tak vyspělý fotbal totiž svěřenci Pepa Guardioly a Jürgena Kloppa ve Wembley nabídli. Připomeňme, že na konci minulého ročníku zel mezi Liverpoolem na 2. příčce a „bronzovou” Chelsea kráter zvící 25 bodů rozdílu.

Možná, že 17. května 2020 propast nebude tak strašidelná. Nicméně rozdíl mezi kvalitou, sehraností a zkušenostmi v podání nejsilnější dvojky a zbytku startovního pole by znovu měl být markantní. Ostatně Citizens a Reds v přestupním období neuznali za nutné svůj kádr dál výrazně posilovat. Manchester City, který loni získal 3 ze 4 možných trofejí, ale sáhl k decentnímu „okysličení” sestavy. Na Etihad tak přišel oceňovaný defenzivní záložník Rodri a z Juventusu obránce Joao Cancelo. Liverpool byl ještě skromnější – a tak je novinkou jen to, že Alissonovi má na Anfieldu nově krýt v brance záda Španěl Adrián.

Fanoušci jsou enormně zvědaví, zda plošné zavedení videorozhodčích zvýší v Premier League „fotbalovou spravedlnost”. I vzhledem k mírně řečeno kolísavé formě mužů v černém, kteří měli loni na svědomí řadu přehmatů, je veřejnost systému VAR nakloněna. Tomu pomáhá i skutečnost, že VAR v ostrovním podání má být maximálně transparentní.

Diváci budou na obřích obrazovkách detailně informováni, co se děje a vedení soutěže zvažuje, že zcela průkazné záběry by se na zmiňované obrazovky dokonce promítaly. V další fázi se pak zvažuje přehrávání sporných situací v aplikaci, kterou by si příznivci mohli stáhnout do mobilního telefonu. Což je trochu jiný rozměr věci, než jaký známe z české nejvyšší soutěže. Naproti tomu anglickým modelem uchopení komunikace s fanoušky fotbal klepe na dveře další dimenze.

Možná i díky systému VAR by favorité mohli být o něco zranitelnější a připískávání velkoklubům by se mohlo neutralizovat. Už v posledních dvou, třech ročnících platilo, že kdokoli může porazit kohokoli a díky štědrým příjmům z prodeje televizních práv si i menší kluby, včetně týmů ze 2. nejvyšší anglické soutěže, mohou dovolit získat na přestup zvučná jména.

Navrátilec do nejvyšší soutěže Aston Villa „vyplácal” astronomických 130 milionů liber (3,65 mld. Kč) a bude doufat, že ho nepotká osud Fulhamu. Ten si za nekřesťanské peníze loni koupil celou novou jedenáctku, načež se hned po roce vrátil zase o ligové patro níž.

Videorozhodčí není jedinou novinkou, kterou vedení Premier League přichystalo. Vyčerpané fotbalisty (i fanoušky) čeká nově v půli února zimní minipřestávka na hojení ran. Oficiálně má pauza pomoci anglickému výběru na letním evropském šampionátu a také zvýšit šance anglických klubů v Lize mistrů.

Tu bude letos opět pouze v televizi a na sociálních sítích sledovat londýnský Arsenal. Ten přivedl z Realu Madrid na hostování bez následné opce výborného mladého záložníka Ceballose a na křídlo pak za 72 milionů liber hvězdu loňské francouzské ligy Nicolase Pépého. Přišel ale o kapitána Koscielného, který po hádce s klubem odešel do Bordeaux, a i ti nejortodoxnější fanoušci si rvou vlasy ohledně toho, koho Gunners, navzdory poněkud nečekané koupi Davida Luize z Chelsea, nasadí do obrany.

Neznámí vtipálci vymysleli její čtyřčlenné složení God-Will-Help-Us, tedy „Bůh nám pomáhej”, což ospravedlňuje zajímavý výrok Jindřicha Šídla. Ten v odpovědi na otázku, na co se nejvíc těší, odvětil, že „na to, až sezóna zase skončí”…

Reklama

Související témata:

Doporučované