Hlavní obsah

Hygienici doporučují omezení pořádání hromadných akcí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje (KHS ZK) vydala po dohodě s vedením Zlínského kraje doporučení k omezení pořádání hromadných akcí.

Článek

Hygienici doporučili všem pořadatelům hromadných akcí, aby omezili maximální kapacitu účastníků. Doporučení se vztahuje na akce ve vnitřních i vnějších prostorách, a to i v případech, kde aktuálně platná mimořádná protiepidemická opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví umožňují přítomnost vyššího počtu lidí, například koncerty, sportovní utkání, kongresy či oslavy, sdělila dnes mluvčí kraje Soňa Ličková.

V kraji narůstá počet případů nákazy koronavirem, každý čtvrtý provedený test je podle hygieniků pozitivní. Doporučení hygieniků platí od pondělí. „Cílem je chránit obyvatele našeho kraje. Omezením sociálních kontaktů můžeme zabránit dalšímu šíření onemocnění a tím i přetížení zdravotnických zařízení. Lůžka na jednotkách intenzivní péče se plní a volnou kapacitu na nich nyní máme kolem 30 procent,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).

Budu apelovat na starosty a všechny pořadatele veřejných akcí v území, aby zvážili organizaci hromadných setkání. Je mi líto, že se opět musíme vzdát kulturního a společenského života, ale nemáme jiné východisko. Počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích rostou, navyšovat se budou a tímto krokem můžeme zátěž nemocnic alespoň zpomalit.
Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje

„Budu apelovat na starosty a všechny pořadatele veřejných akcí v území, aby zvážili organizaci hromadných setkání, dodržovali veškerá platná nařízení a kontrolovali negativní testy a průkazy o očkování. Je mi líto, že se opět musíme vzdát kulturního a společenského života, ale nemáme jiné východisko. Počty hospitalizovaných pacientů v nemocnicích rostou, navyšovat se budou a tímto krokem můžeme zátěž nemocnic alespoň zpomalit,“ uvedl Holiš.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci a nárůstu hospitalizovaných covid pozitivních pacientů musely omezit plánované operace nemocnice ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Kroměříži. Od pondělí pomáhají zdravotníkům také vojáci, ve Vsetínské nemocnici jich je pět, v Nemocnici Agel Valašské Meziříčí jsou čtyři vojáci. Ve čtvrtek nastoupí čtyři vojáci do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně, v pondělí stejný počet do Uherskohradišťské nemocnice.

„Na jednotkách intenzivní péče jsou nejčastěji hospitalizováni pacienti starší 60 let a pouze deset procent z nich je očkovaných. Prosím všechny neočkované, aby vakcinaci ještě zvážili, nejen kvůli svému zdraví, ale také s ohledem na své okolí. Ohroženou skupinu lidí starších 60 let bych také rád vyzval k přeočkování třetí dávkou,“ uvedl hejtman.

V kraji, kde žije asi 580 000 obyvatel, se dosud covidem nakazilo 105 751 lidí. Za posledních sedm dní je v kraji 910 nově nakažených na 100 000 obyvatel, k pátku jich bylo 724.

Reklama

Doporučované