Hlavní obsah

Hypoteční horečka dopřává realitkám. Jejich byznys trhá rekordy

Foto: Shutterstock.com

Lidé horečně nakupují nemovitosti všeho druhu. Ilustrační foto.

Reklama

Horečné nákupy a prodeje nemovitostí všeho druhu jsou požehnáním pro realitní kanceláře. Za první polovinu letošního roku hlásí rekordní nárůsty tržeb. Čilý ruch na trhu potvrzují data z katastru nemovitostí.

Článek

Všeobecný hlad po nemovitostech potvrzují nová čísla z katastrálních úřadů. V prvním pololetí se počet zapsaných vlastnických práv zvýšil meziročně o 19 procent, vyplývá ze zveřejněných statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

To svědčí obchodníkům s nemovitostmi. Přední realitní síť RE/MAX se letos v tržbách poprvé přehoupne přes jednu miliardu korun. Nasvědčují tomu dosavadní rekordní výsledky firmy za prvních šest měsíců.

„Nárůst obratu za první pololetí předčil naše očekávání. Dosáhli jsme nárůstu o 48 procent, tedy obratu přes 579 milionů korun. Ten se přitom týká skutečně jen realitního podnikání, bez marží z poskytovaných hypoték a dalších činností,“ uvedl Jan Hrubý, generální ředitel společnosti RE/MAX.

U prodejů nemovitostí hlásí síť meziroční nárůst o více než čtvrtinu. V případě pronájmů rostly podle RE/MAXu transakce téměř o 14 procent.

Nový Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv

Zjistěte, kde jsou největší splátky hypoték, v jakém kraji máte nejvyšší šanci získat byt na hypotéku a další informace z nového Indexu dostupnosti bytů Seznam Zpráv.

Rychlým tempem roste také realitní kancelář Next Reality. V prvním pololetí utržila 126 milionů korun. Meziročně to byl skok o 90 procent. Také v tomto případě to jsou výsledky čistě z realitních transakcí.

„Poptávka po nemovitostech hraje samozřejmě zásadní roli. U nás je ale dalším faktorem růstu podíl nových kanceláří, které pod námi zahájily činnost v letošním a předchozím roce. Letos to bylo zatím osm nových poboček a další aktuálně připravujeme,“ sdělil šéf sítě Robert Hanzl.

Dvouciferný růst vykázala také služba Bezrealitky.cz, která se zaměřuje na zprostředkování nabídky a poptávky bez makléřů. Obratově byla za pololetí v plusu o 20 procent. „Ve druhé polovině roku očekáváme ještě větší nárůst,“ poznamenal šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Realitní šrumec se odráží také na množství zástavních práv zapsaných v katastru. V prvním pololetí letošního roku se jejich počet podle statistik ČÚZK meziročně zvedl o 36 procent. To ilustruje čilé dění na hypotečním trhu.

Za šest letošních měsíců sjednaly banky hypotéky za rekordních 224 miliard korun, vyplývá z ukazatele Fincentrum Hypoindex. To už je jen 30 miliard pod výkonem celého loňského roku.

Reklama

Doporučované