Hlavní obsah

Hrozí nepokoje, varuje finančník před jevem, který trápí i Česko

Foto: Seznam Zprávy

Bernhard Spalt, šéf Erste Group, kam patří i Česká spořitelna.

Reklama

Pokud tu budeme mít situaci, kdy si velké množství mladých rodin nebude moci dovolit bydlení, přijdou sociální nepokoje, varuje Bernhard Spalt, šéf Erste Group, kam patří i Česká spořitelna.

Článek

Zelenou transformaci ekonomiky, na kterou výrazně tlačí Evropská unie, vnímá šéf finanční skupiny Erste Group Bernhard Spalt jako příležitost.

„Když se podívám na Českou republiku, tak si myslím, že má možnost tuto změnu využít na maximum. Ano, všichni si stěžují. To ale není podstatné. Jsem přesvědčen, že Česká republika, český průmysl, česká společnost tuto příležitost dokonale využije,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys ve druhé části rozhovoru.

Region střední a východní Evropy je velmi průmyslový a tato krize některé části průmyslu, zejména automobilový, těžce zasáhla. Navíc nastupuje environmentální politika Evropské unie, která náklady „starých“ průmyslových odvětví zvyšuje. To by mohlo zpomalit růst regionu, což znamená, že se zpomalí i růst skupiny Erste. Souhlasil byste s tím?

Rozhodně a velmi emotivně bych nesouhlasil. Myslím, že krizi bychom neměli neustále vnímat jako hrozbu, nebezpečí, ale také jako příležitost ke změně, která vytvoří žádoucí budoucnost.

Za druhé, pokud jde o celou zelenou transformaci, rád bych vás přesvědčil, že to není hrozba, není to problém nákladů. Naopak, je to neuvěřitelná příležitost. Jde o takový příliv peněz, a je jedno, jestli z fondů, dluhopisů nebo programů Evropské unie, že se promění celá naše ekonomika.

Nechci na to hledět ani ideologicky. Nezáleží, jestli jste zelení, nebo jestli jsem zelený já, nebo ne. Peníze sem doputují a celá ekonomika se bude transformovat.

Česká ekonomika je průmyslovější než rakouská, takže transformace bude mnohem zásadnější a dražší.

I v Rakousku spousta lidí říká: Jak bychom tuto transformaci mohli zabrzdit? Jak bychom ji mohli zastavit? Jak bychom ji mohli sabotovat? To je jako chtít zastavit povodeň holýma rukama. Nefunguje to a fungovat nebude.

Jestli tady po 45 letech pouhého mluvení o klimatických změnách krize něco změnila, pak je to toto. Situace se změnila a peníze sem přicházejí.

Bernhard Spalt (52)

  • Předseda představenstva Erste Group od ledna 2020.
  • Ve skupině Erste Group pracuje od roku 1991.
  • Od roku 1999 pracoval tři roky v Praze jako manažer rizik.
  • Později pracoval v centrále ve Vídni jako ředitel pro řízení rizik.
  • Je nadšeným propagátorem environmentálních a sociálních otázek v Erste Group.
  • Vystudoval práva na Vídeňské univerzitě, je vášnivým šachistou a kinofilem.

Když se podívám na Českou republiku, tak si myslím, že má možnost tuto změnu využít na maximum. Ano, všichni si stěžují. To ale není podstatné. Jsem přesvědčen, že Česká republika, český průmysl, česká společnost tuto příležitost dokonale využijí.

V Praze jsem žil tři roky a Česko je moje oblíbená země, mám ji opravdu rád. A miluji ji i pro její profesionalitu a racionální přístup v podstatě ke všemu, co děláte.

Máte asi na mysli využití fondů k transformaci naší ekonomiky?

Když se podíváte na 55 miliard eur, které jdou do našich regionů z EU fondu nové generace, skládají se ze zelených investic či z investic do digitálních technologií, a budou se z nich financovat i strukturální reformy, které následně vyvolají další investice a také kofinancování.

Přestali jste už jako Erste financovat některé firmy, které podnikají v tzv. špinavém byznysu, tj. působí v těžbě či energetice?

Rád bych trochu změnil narativ. Myslím, že se někdy nesprávně debatuje o tom, že některé podnikání je špinavé a musíme z něj vystoupit, a jiné je zelené a je skvělé. Já si myslím, že je to všechno transformace.

Myslím, že Česká spořitelna byla perfektní akvizice. A já si myslím, že jsme perfektní majitel, při vší skromnosti.
Bernhard Spalt, šéf Erste Group

Všichni jsme špinaví i zelení a musíme se někam posunout. A všichni teď podnikají nějaké kroky. Nedělejme z toho morální debatu, kdy na jedné straně jsou ti špatní, na druhé dobří. Tohle vůbec není debata o hodnotách.

Je to velmi pragmatická a praktická debata o tom, jak mohu splnit podmínky či požadavky dalšího vývoje. Kolik musím investovat do nových technologií? A jak se tam můžu posunout? Není to o rozdělení na to, co je špinavé a zelené.

Zeptám se trochu jinak. Kroky, které podnikly hlavní centrální banky a vlády, pomohly zmírnit krizi covid-19. Zároveň jsme ale mohli v Česku i jinde vidět, jak se ve společnosti prohlubuje propast mezi bohatými a chudými. Jaké to podle vás může mít důsledky pro ekonomiku a banky?

Myslím, že většinou to, co zde zmiňujete, je nesmírně důležité a velmi relevantní. A ano, souhlasím s tím, že tato krize, a krize obecně, prohlubuje nerovnosti a je hrozbou pro sociální smír. A myslím si, že po této krizi se budou vést debaty o tom, kdo ji zaplatí.

Myslíte si, že ji zaplatí banky? Nebo daňoví poplatníci?

Doufám, že ne. Zdanění by banky oslabilo a jedním šmahem i ekonomiku. Banky tentokrát nejsou součástí problému, ale součástí řešení. To platí pro jakoukoli formu zvyšování daní.

V České republice i v Rakousku za posledních pět let výrazně vzrostly ceny nemovitostí. Vidíte nějaké řešení?

Myslím, že dostupné bydlení a možnost mladých rodin vlastnit nemovitost, byt nebo malý domek, je pro prosperitu regionu a stabilitu v regionu naprosto zásadní.

Rakousko si za posledních 50 nebo 60 let vytvořilo systém, který nás docela slušně chrání, protože máme řadu modelů subvencovaného bydlení. Velká část trhu není volným trhem, ale funguje na základě veřejné podpory, ať už jsou to nájmy, vlastnické bydlení nebo hybridní model. Tato státní podpora nás hodně před tlakem vyšších cen chrání.

V posledních desetiletích nám tento systém opravdu hodně pomohl. Většina regionů střední a východní Evropy včetně České republiky ho však nemá. Celý region je proto zranitelnější. Takže si myslím, že potřebujeme zapojit média, finanční sektor, politiky a ekonomiku do debaty o tom, co chceme udělat, abychom situaci stabilizovali a našli z ní cestu ven.

Česká spořitelna je v rámci Erste Group korunním klenotem. Dosahuje nejen velmi solidních výsledků, ale také solidním způsobem.
Bernhard Spalt, šéf Erste Group

Protože pokud budeme mít situaci, kdy si velké množství mladých rodin nebude moci dovolit bydlení, přijdou sociální nepokoje. Myslím si, že máme všichni odpovědnost za to, abychom se sešli, interdisciplinárně z mnoha oborů, abychom si řekli, že tahle situace, kterou už vidíme přicházet, už je realita. Co proti tomu dělat? Kdo bude mít jakou úlohu?

Už víte, kdo bude jmenován do představenstva České spořitelny místo pana Brávka?

Já to nevím. Probíhá proces hledání nového kandidáta, vedeme přijímací pohovory - řádné a transparentní výběrové řízení. A myslím, že nám nebude trvat dlouho, než dospějeme k nějakému rozhodnutí.

Dojde k dalším změnám v představenstvu České spořitelny?

Nevidím žádné. Není to zrovna revoluce, co se ve spořitelně odehrává. Myslím, že je to zcela normální proces.

Jste spokojen s výsledky současného generálního ředitele, pana Salomona?

Myslím, že Česká spořitelna je v rámci Erste Group korunním klenotem. Dosahuje nejen velmi solidních výsledků, ale také solidním způsobem. České spořitelně velmi fandím.

Od roku 2000, kdy jste ji koupili, je to ziskový stroj… Velmi dobrá akvizice.

Myslím, že Česká spořitelna byla perfektní akvizice. A já si myslím, že jsme perfektní majitel, při vší skromnosti.

Zmínil jste, že peníze dnes nenesou žádný úrok. Kde tedy vidíte budoucí zdroj příjmů skupiny Erste? Kde je ta rostoucí část vašeho podnikání?

V současném kontextu, kdy se nedá očekávat, že by úroveň úrokových sazeb - alespoň v eurozóně - v příštích několika letech výrazně vzrostla, nemají lidé z vkladů nebo spořicích účtů žádný výnos.

Před několika lety jsme začali - a je to neuvěřitelně úspěšné - nahrazovat spořicí vklady spořením do cenných papírů. Myslím tím například podílové fondy či nemovitostní fondy. Takže lidé každý měsíc ukládají své peníze - místo toho, aby vše měli na spořicím nebo běžném účtu - na svůj účet cenných papírů.

To je něco, co posouvá naše příjmové linky, protože od čistých úrokových výnosů se posunujeme k čistým příjmům z poplatků a provizí. Bude to tak pokračovat dalších dvacet let.

Dočetl jsem se, že jste vášnivý kinofil. Co jste v poslední době viděl zajímavého?

V Rakousku byla bohužel všechna kina během pandemie zavřená. Jsem velkým fanouškem klasických filmů. A tak protože jsem nemohl chodit do kin, pouštěl jsem si znovu klasické filmy.

Jedním z mých oblíbených je velmi starý film Johna Hustona, který se jmenuje The Night of the Iguana. Je natočen podle románu Tennesseeho Williamse a proslavil Richarda Burtona a Avu Gardnerovou. Pokud máte možnost se na něj podívat, je naprosto skvělý.

Reklama

Doporučované