Hlavní obsah

Index dostupnosti bytů: Hypotéky zlevnily ve všech krajích kromě dvou

Reklama

aktualizováno •

Nedostupnost bytů na hypoteční úvěr od března 2020 na úrovni celého Česka vzrostla zhruba o 112 procent.

Článek

Index dostupnosti bytů Seznam Zpráv využívá data analytické společnosti EMA data. Jeho cílem je sledovat, jak se vyvíjí dostupnost bytů nejen celkově v Česku, ale i na úrovni regionů. Index kombinuje průměrné ceny nemovitostí v jednotlivých krajích a úrokové sazby hypotečních úvěrů.

Při výpočtu je kalkulována splátka 80procentní hypotéky pro byt o velikosti 65 metrů čtverečních, což je dle Českého statistického úřadu průměrná velikost bytu v Česku. Index počítá s průměrnou cenou za metr bytu v osobním vlastnictví, bez rozdílu stavu či materiálu, rozhodné období je měsíční klouzavý průměr. Dále index tvoří průměrná úroková sazba hypoték se splatností 30 let.

Výsledný výpočet je poměřován k úvodní hodnotě ze začátku března 2020, kdy byl index stanoven na úrovni 1. Čím je hodnota vyšší, tím hůře jsou byty dostupné a naopak, pokud je hodnota pod úrovní 1, jejich dostupnost roste.

Index na úrovni krajů znázorňuje, jak se dostupnost průměrných bytů na hypoteční úvěr vyvíjí v jednotlivých regionech. Pod hodnotou 2 se po celou dobu sledování nachází Praha (1,682), kde se ve srovnání s březnem 2020 dostupnost zhoršila o necelých 70 procent. Hlavní město a Karlovarský kraj (1,660) jsou jediné kraje, které se udržely pod hranicí 70 procent.

Ústecko (2,391, resp. zhoršení o 139,1 %) dlouhodobě zaujímá pozici „rekordmana“. Kromě Prahy a Karlovarského kraje se pod hranici 2 dostaly ještě Vysočina, Středočeský, Jihočeský a Zlínský kraj. V ostatních je aktuálně nedostupnost bytů o více než sto procent vyšší než v březnu 2020.

„Nedávný pokles nabídkových sazeb hypoték se pomalu přelévá do mírného poklesu úrokových sazeb skutečně poskytnutých hypotečních úvěrů. To spolu s mírným poklesem (na úrovni stagnace) cen nemovitostí vedlo již ke čtvrtému snížení hodnoty Indexu dostupnosti bytů na 2,094 bodu (-1,7 % oproti předešlému týdnu),“ uvedl Chief Content Officer EMA data Petr Zámečník.

„Efekt snížení úrokových sazeb hypoték po poklesu základních sazeb ČNB se pomalu vyčerpává. Zároveň dochází k oživení hypotečního trhu. Je tak velmi pravděpodobné, že po současné odmlce v růstu realitních cen se vrátí jejich růst. Neměl by být příliš prudký, nicméně do dalšího snížení základních sazeb ČNB by mohl vést ke snížení dostupnosti bytů na hypotéku, a tudíž k růstu hodnoty Indexu,“ dodal.

Pokud jde o výši průměrné splátky hypotéky, nejvíce tradičně zaplatí Pražané. V hlavním městě se však částka oproti minulému týdnu snížila ze 34 302 na 33 853 korun. Za Prahou se drží Jihomoravský kraj s aktuální sumou 21 029 Kč. Následují střední Čechy, kde vlastníci bytů vynaloží měsíčně necelých 20 tisíc, konkrétně 19 272 Kč.

V Ústeckém kraji je průměrná hypoteční splátka dlouhodobě nejnižší, dostala se na 9 072 korun. V tomto týdnu splátky klesly ve všech krajích kromě dvou, jde o Karlovarský a Královehradecký.

Celorepublikový průměr měsíčních splátek zaznamenal také pokles – z 18 570 korun na 18 180 korun.

Reklama

Doporučované