Hlavní obsah

Přehledně: Jak získat hypotéku bez vlastních financí?

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Našetřit si kolikrát až dvacet procent z kupní ceny bytu může trvat i několik let. To je zvlášť pro mladé lidi, kteří potřebují získat hypotéku na bydlení, velký problém. Jaké mají možnosti?

Článek

Co je dobré vědět?

- Stoprocentní hypotéky bez zástavy už banky neposkytují.

- Pokud nemáte předem našetřené peníze, budete potřebovat pomoc rodičů a zastavit jejich nemovitost.

- Díky tomu je možné vzít úvěr na úplnou úhradu kupní ceny.

- Pro financování hypotéky lze využít také další úvěr, kvůli němu se ale můžete dostat do problémů.

Proč už nejsou stoprocentní hypotéky

Vzít si stoprocentní hypotéku a tím pádem si půjčit celý potřebný obnos peněz už není několik let možné. Česká národní banka jejich udělování zastavila kvůli obavám z hypoteční krize, která se prohnala USA a jejíž dopady vyústily v krizi 2008 a 2009.

Limit LTV (loan to value) nesmí kvůli pravidlům ČNB překročit 90 procent ceny nemovitosti, na kterou si klient půjčuje.

Banky si navíc pečlivě hlídají, komu tak vysokou hypotéku dají. Obvyklejší jsou úvěry, které pokryjí 80 procent ceny nemovitosti. V tom případě musí mít žadatel naspořenou zbylou pětinu nákladů. Takové šetření se může protáhnout na dlouhé roky.

Hypotéka bez našetřených peněz

Nemáte našetřené peníze, ale chtěli byste bydlet ve vlastním a zařídit si hypotéku? I přesto, že stoprocentní hypotéku nedostanete, je to možné. Budete na to ale potřebovat pomoc někoho dalšího, pravděpodobně svých rodičů.

Jak na to? Budete muset ručit alespoň dvěma nemovitostmi. Jako první tou, kterou kupujete. Banka vytvoří její odhad a tím pádem získáte předpoklad, jakou hodnotu bude muset mít druhá zástava. Tou může být například dům či byt rodičů (nesmí ale být zatížen hypotékou). Samozřejmě platí, že k ručení další nemovitostí musíte mít souhlas jejího majitele.

Díky součtu cen obou nemovitostí si tak můžete vzít dokonce vyšší hypotéku, než jste původně předpokládali. Nebo ji dostat v původní podobě s menší úrokem.

Jaké jsou nejvyšší možné limity doporučené ČNB?

- limit LTV: hypotéka může dosahovat 90 procent ceny nemovitosti, na kterou si klient půjčuje

- limit DSTI: měsíční splátka (spolu se splátkami ostatních úvěrů klienta) nesmí překročit 50 procent čistých měsíčních příjmů, v současnosti je toto doporučení ČNB zrušené

- limit DTI: celková cena hypotéky nesměla přesáhnout devítinásobek čistých ročních příjmů, v současnosti je toto doporučení ČNB zrušené

Poznámka: ČNB na svém listopadovém jednání prodloužila zrušení limitů DSTI a DTI.

Po zaplacení určité části hypotečního úvěru je navíc možné druhou nemovitost ze závazku vyvázat. Některé banky za tento akt požadují poplatky, vyplatí se proto dohodnout si konkrétní podmínky budoucího vyvázání. Nebezpečná situace vzniká v momentě, kdy není hypotéka řádně splácena. Ohroženo je v ten okamžik nejen bydlení kupujícího, ale také další nemovitost zahrnutá do úvěru.

Stoprocentní hypotéku bez další zástavy tedy nedostanete. Jestliže můžete ručit další nemovitostí, je možné vzít úvěr na úplnou úhradu kupní ceny. Nejde totiž o stoprocentní hypotéku. S touto formou úvěru může pomoci hypoteční poradce.

Financování dalším úvěrem

Ne každý nicméně může ručit nemovitostí svých rodičů. Další možností, jak v takovém případě financovat hypotéku, je použití úvěru ze stavebního spoření.

Tento krok je stále hůře proveditelný a vyplatí se při jeho vyřizování oslovit zkušeného finančního poradce, který nastaví správné čerpání tohoto úvěru.

Když klient vyčerpá urychleně úvěr ze stavebního spoření, propíše se tato akce do registrů půjček. Toho si určitě všimne banka, která podle zatíženosti úvěrů klienta nastavuje další podmínky hypotéky. Celý úvěr se tak může velice prodražit.

Klienti by podle odborníků neměli využívat půjčky z nebankovních institucí. Banky sice tento úvěr nevidí ve svých registrech, to ale neznamená, že půjčka neexistuje. Pravidla ČNB jsou nastavená tak, aby člověk mohl splácet hypotéku po celou potřebnou dobu. Na pokus obejít banku s nebankovním úvěrem může doplatit právě žadatel, který se kvůli tomu snadněji dostane do velkých finančních nepříjemností.

Reklama

Doporučované