Hlavní obsah

Hypotéky padají dál. Průměrná sazba klesla na 2,61 procenta

Ilustrační foto.

Reklama

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 procenta z červencových 2,68 procenta. Sazby klesly již sedmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu.

Článek

Hypoteční sazby se tak dostaly na úroveň loňského podzimu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Navzdory levnějším hypotékám ale zájem o ně opět opadl.

V srpnu letošního roku bylo sjednáno 6153 hypotečních úvěrů za 14,294 miliardy korun. Ve srovnání s loňským srpnem přišlo do bank pro hypoteční úvěr o 2322 klientů méně a objem sjednaných hypoték se propadl o téměř 4,5 miliardy korun. Srpnové objemy se tak dostaly pod úroveň roku 2015.

„Uvolnění měnové politiky v hlavních světových ekonomikách dopadá i na český finanční trh bez ohledu na setrvání České národní banky na svých sazbách a dává českým bankám dostatečné indicie, že měnová politika se v ČR zpřísňovat nebude. V rámci intenzivního konkurenčního boje se tak i v srpnu posunuly průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu na nižší úroveň už téměř o 0,4 procentního bodu od hodnot z počátku roku,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Vzhledem k dosavadnímu vývoji se podle něj dá jen těžko očekávat, že se objem poskytovaných hypoték letos vyšplhá na loňských téměř 218,5 miliardy korun a o předloňských 225 miliardách korun si hypoteční trh může nechat jen zdát. Banky bojují s poklesem zájmu o hypoteční úvěry i v září a pokračují ve snižování úrokových sazeb. V minulém týdnu oznámila pokles hypotečních sazeb Česká spořitelna, Wüstenrot hypoteční banka či Fio banka.

„Lidé o hypotéky ztrácí zájem kvůli vysokým cenám nemovitostí a přísnějším podmínkám pro poskytování úvěrů na bydlení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „S tím, jak se zhoršuje ekonomická situace, tak se zpomaluje tempo růstu cen nemovitostí. Lidé proto již při nákupu nemovitostí nemusí spěchat a mohou vyčkávat na výhodnější nabídky. To vede k poklesu zájmu lidí o hypotéky,“ dodává Křeček.

Srpnový meziroční pokles o 24 procent se zdá na první pohled hrozivý, řekl ČTK ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank Milan Voldřich. Připomněl ale, že v loňském roce už byl trh touto dobou ovlivněn chystanou regulací hypoték ČNB. Loni v srpnu se tedy začal projevovat efekt předzásobení, který vyhnal prodejní čísla do neobvyklých výšek. Pravděpodobně podle něj šlo o poslední měsíc s trendem poklesu sazeb. „V září zůstane průměrná sazba ještě na podobné úrovni díky měsíčním garancím, které banky k hypotékám obvykle dávají, nicméně v dalších měsících bude růst sazeb již nevyhnutelný,“ odhadl.

„Kombinace nedostatku nemovitostí na trhu a přísnějších podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů přivádí do bank méně klientů. Ty se snaží lákat na nízké úrokové sazby nebo například na úvěry bez poplatku a některé dokonce netradičně spustily své podzimní kampaně ještě v srpnu,“ míní hypoteční specialista ChytryHonza.cz Daniel Horňák. V následujících měsících bude podle něj meziroční propad objemu hypoték pokračovat. „V konečném součtu za rok 2019 se budeme blížit částce mezi 170 a 180 miliardami korun, " dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované