Hlavní obsah

I Kolumbie má svého George Floyda. V policejní vazbě zemřel otec dvou dětí

Foto: Profimedia.cz

Protesty zachvátily hlavní město Kolumbie i blízké okolí, třináct demonstrantů přišlo o život.

Reklama

Nejen ve Spojených státech se protestuje proti policejnímu násilí. Po úmrtí muže, který podle policie porušil epidemická opatření, se z ulic nejen kolumbijské metropole stala válečná zóna. Třináct lidí zemřelo.

Článek

Kolumbie zažila další noc protestů proti policejnímu násilí, do ulic hlavního města Bogoty a nedaleké Soachy vyšly tisíce lidí. Police proti demonstrantům tvrdě zasáhla, v sobotu úřady podle Deutsche Welle evidovaly třináct mrtvých a víc než čtyři stovky zraněných, polovina zraněných mají být policisté.

Demonstrace vyvolala smrt 46letého Javiera Ordóñeze v policejní vazbě. Muže policisté podle vyjádření místního oddělení zadrželi pro porušení protikoronavirových opatření, když s přáteli na veřejnosti popíjel alkohol. Video zveřejněné na sociálních sítích, které se rázem stalo virálním, ukazuje, že muže strážníci přitiskli k zemi a následně do něj stříleli taserem. „Prosím, už dost,“ prosí Ordóñez na zveřejněných záběrech.

Otce dvou dětí následně strážníci převezli na místní policejní oddělení a později do nemocnice, kde ještě ten samý den zemřel. Policejní plukovník Alexander Amaya serveru BluRadio řekl, že policisté při zákroku řešili spor několika lidí, kteří popíjeli alkohol. „Začali být agresivní, policisté tak museli zasáhnout,“ řekl Amaya. Jeden ze svědků incidentu ale stanici tvrdí, že k žádným sporům nedošlo a policejní tvrzení není pravdivé. „Je to naprostá lež,“ cituje Juana Davida Uribeho stanice CityTV.

Ani ne 24 hodin po smrti Ordóñeze vyšli Kolumbijci do ulic, k jejich hněvu podle deníku The New York Times přispěly měsíce přísných protikoronavirových opatření. Demonstrace se brzy stály násilnými, podle policie protestující zapálili nebo zdemolovali desítky policejních stanic.

Mezi třinácti mrtvými demonstranty jsou převážně lidé ve věku od 17 do 27 let, policie úmrtí všech mladých lidí prošetřuje. Jestli mají na smrti všech podíl zasahující policejní jednotky, zatím není jasné. Nejméně 66 z celkem 400 zraněných osob zasáhla vystřelená kulka, informují New York Times. Starostka Bogoty Claudia Lópezová označila smrt demonstrantů za „masakr našich mladých lidí“.

Jménem policie se v sobotu omluvil ministr obrany Carlos Holmes Trujillo. „Státní policie se omlouvá za jakékoli porušení zákona nebo nerespektování předpisů ze strany členů této instituce,“ uvedl ministr. Úřady kvůli incidentu obvinily dva policisty, dalších pět bylo postaveno mimo službu. Policie měla po potlačování protestů obdržet na dva tisíce stížností týkajících se asi 1400 zasahujících strážníků.

Konzervativní prezident Iván Duque, který nastoupil do úřadu v roce 2018, smrt demonstrantů i Ordóñeze odsoudil, ve svém projevu se ale zastal policie a práci bezpečnostních složek označil za „hrdinskou“ a „poctivou“. „Musíme na tyto události pohlížet jako na jednotlivé incidenty a nedovolit, aby zaznívaly hlasy, které stigmatizují veškeré příslušníky bezpečnostních složek,“ řekl prezident. Policie v Kolumbii spadá pod ministerstvo obrany.

Padesátimilionová země se po celostátní karanténě potýká s ekonomickými problémy, miliony lidí jsou na pokraji chudoby. Emoce vyvolané dlouholetým napětím a podezřením ze zneužívání ozbrojených složek ještě více rozdmýchaly události ve Spojených státech, protesty proti policejní brutalitě měly v Kolumbii v médiích velký ohlas.

Naposledy Kolumbijci mohutně demonstrovali loni na podzim, kdy požadovali po vládě zachování minimální mzdy pro mladé lidi a všeobecné právo na důchod. Demonstrantům také vadila korupce na univerzitách a nedostatečná ochrana lidskoprávních aktivistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované