Hlavní obsah

Na kulturu se samotestem nesmíte, na pivo ano. Zaorálek ještě týden počká

Foto: vlada.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Srovnání podmínek při rozvolňování mezi kulturou a dalšími službami chtěl ministr kultury prosadit už od úterý. Nakonec ustoupil a dal resortu zdravotnictví týden na to, aby diskriminaci odstranil.

Článek

K vyrovnání podmínek mezi restauracemi a kulturními institucemi, které si přál ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), dojde až příští týden. Na dnešní vládě by to podle Zaorálka ministři nestihli projednat. Řekl to po jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Původně chtěl nesoulad vyřešit už na dnešním zasedání.

„Dle mého se nedodržel postup, na kterém jsme byli dohodnuti s hlavní hygieničkou a tehdejším ministrem zdravotnictví Arenbergerem, kdy jsme se dohodli, že podmínky pro kulturní akce budou stejné jako v restauracích. To se bohužel nedodrželo. Jsem rád, že ministr Vojtěch tyto argumenty dnes uznal,“ řekl Zaorálek.

Narážel na to, že od dnešního dne je povolena konzumace v restauracích, kulturní akce se však mohou stále konat pouze bez možnosti občerstvení. Jinak nakonec dopadlo i nastavení pravidel testování. Zatímco do restaurace je možné vyrazit i se samotestem, kultura povolí vstup jen divákům s testem z certifikovaného pracoviště.

Na rozdíl od restaurací pak nedochází k náhodným kontrolám, ale předložením výsledku testu je podmíněn přímo vstup na akci. Ministr kultury chce toto vše sjednotit, aby nebyly kulturní akce oproti restauracím a dalším službám diskriminované. Sjednotit chce i povolené kapacity, restaurace na rozdíl od kultury kapacitně omezené nejsou.

Zaorálek nakonec ustoupil od dnešního projednání na vládě, celou věc tam chce jen otevřít a uložit ministerstvu zdravotnictví vyřešení problému do příštího zasedání, které se uskuteční další pondělí.

„Chtěl jsem to od zítřka, ale pan ministr mi řekl, že není v jeho silách vše připravit, aby to bylo v pořádku. Slíbil proto, že dokument předloží na příští vládě. Rozhodl jsem se, že tento týden ještě vydržím,“ vysvětlil Zaorálek svůj ústupek.

Dodal, že původní větší rozvolňování vláda plánovala na 14. červen, kdy podle tabulky měla být takzvaná incidence nově nakažených 75 lidí na 100 tisíc obyvatel. „Dnes je to ale 30 na 100 tisíc,“ upozornil šéf kultury.

Reklama

Doporučované